Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Alle som skriver brutale tekster i kjølvannet av 22. juli bør tenke seg om

NRK ville uansett ikke droppet de «venstreorienterte voldsromantikerne» i Karpe Diem fra minnekonserten.

RAPPER OM FPU OG CARL I. HAGEN: FpU mener at NRK ikke burde invitert Karpe Diem til 22. juli-minnekonserten på grunn av tekster om å tenne på og brenne medlemmer av ungdomspartiet. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
RAPPER OM FPU OG CARL I. HAGEN: FpU mener at NRK ikke burde invitert Karpe Diem til 22. juli-minnekonserten på grunn av tekster om å tenne på og brenne medlemmer av ungdomspartiet. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Søndag for to uker siden sto Chirag Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem på scenen sammen med blant andre Bruce Springsteen og Bjørn Eidsvåg under minnekonserten for 22. juli-ofrene.

At den populære hiphop-duoen var en del av denne markeringen, har fått sentralstyremedlem Christer Kjølstad i Fremskrittpartiets Ungdom til å reagere.

«Karpe Diem framstiller seg selv som Gandhi, men minner kanskje mer om mulla Krekar. Mulla Krekar oppfordret til drap på Erna Solberg, Karpe Diem oppfordret til drap på Carl I. Hagen. Mulla Krekar oppfordrer til å drepe amerikanere, mens Magdi og Chirag i Karpe Diem rapper om å brenne FpU-medlemmer», skriver han i et debattinnlegg i dagens utgave av Dagbladet.

- Burde tenkt seg om Tekstene Kjølstad refererer til i innlegget finner man i låtene «Ok» og «Kunsten å være inder», gitt ut henholdsvis i 2008 og 2004.

- Jeg har i utgangspunktet ikke noe problem med at folk sparker til alle kanter, men hovedproblemet her er at det ikke er spesielt heldig at Karpe Diem opptrer på en 22. juli-minnemarkering når de selv har oppfordret til tortur og drap på sine politiske motstandere. NRK burde ha tenkt seg om to ganger på forhånd før de lot dem opptre på Rådhusplassen, sier Kjølstad til Dagbladet.

Selv om han karakteriserer Karpe Diem som «venstreorienterte voldsromatikere», poengterer Kjølstad at han mener duoen i utgangspunktet har vært en av de fremste sprederne av toleranse i Musikk-Norge.

- Hva hjelper det å ha låter med fine tekster når de også har låter med et slikt ufint innhold.

- Er FpU og FrP et lett bytte blant musikere?

- Siden vi blir framstilt som et fløyparti i offentligheten, er vi nok lette å angripe. Jeg tror ikke det er tilfeldig at musikere sjelden angriper Senterpartiet eller Venstre.

- Spesiell betydning Programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK forteller at det falt dem ganske naturlig å invitere Karpe Diem til 22. juli-minnekonserten.

- Karpe Diem har opptrådd flere ganger på Utøya for AUF og låta «Tusen tegninger» fikk en helt spesiell betydning for mange etter 22. juli.

Han forteller videre at NRK ikke kan gå inn og saumfare artistenes tidligere tekster før en slik konsert.

- Alle som skriver brutale tekster i kjølvannet av 22. juli bør tenke seg om, men det gjelder alle artister, sier Kalbakk.

- Ufine tekster Programdirektøren tror likevel ikke NRK hadde droppet Karpe Diem om de hadde kjent til tekstene som Kjølstad refererer til.

- Jeg er enig i at det ikke er spesielt elegante tekster. Men at noen har skrevet ufine tekster i fortida, bør ikke gjøre dem diskvalifiserte til å delta i slike settinger.

Karpe Diem vil ikke kommentere FpU-sentralstyremedlemmets utspill på dette tidspunktet, men har tidligere kommentert en av tekstene Kjølstad reagerer på overfor NRK Lydverket.

- Vi var atten da vi skrev dette, og når det kommer til den poetiske kvaliteten må jeg påpeke at hele teksten er veldig svart og hvit; dere er slemme og vi er snille, sa Chirag Patel om låta «Kunsten å være inder».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media