«Alle» spiller på danskebåten

I helga vant en sanger med lang fartstid på danskebåten årets EuroSong-finale. Danskebåtens kulturliv og Melodi Grand Prix-musikk er to sider av samme. Trodde vi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Danskebåten

  • Danskebåt er en norsk betegnelse på båter som bringer passasjerer fram og tilbake over Kattegat.
  • I øyeblikket er det tre selskaper som seiler i fast rute til Danmark. DFDS har holdt på i 130 år og er dermed eldst. Ellers går Color Line og Stena Line i fast trafikk til Danmark.
  • Danskebåtene er populære fartøyer for norske turister, enten det er Legoland eller Københavns beryktede Istedgade som er målet for turen. Danskebåtene er også mye brukt til et døgns handleturer eller til selskapelige sammenkomster og årlige utflukter for bedrifter, foreninger og vennelag.

Men faktisk er Color Line-båtene i skytteltrafikk mellom Sverige, Tyskland, Danmark og England blitt et av de viktigste spillestedene for våre mest seriøse pop- og underholdningsartister. Bulgarske og ungarske trioer og andre band fra øststatene har de siste fem-seks årene fått stadig mer konkurranse fra våre egne musikere.

Men helt stuerent er det likevel ikke blitt. Danskebåten eller dansebåten har fremdeles et harrystempel. Og tar du deg hyre der, så er det vel fordi karrieren er på hell. Eller?

Aqua-René

- Vi ler litt når vi får høre ufordelaktigheter om danskebåtartister og underholdningen om bord på våre båter. Faktum er at vi presenterer et variert underholdningstilbud til barn, ungdom, voksne og gamle. Norges største artister står hver uke på et av våre dekk og spiller, sier underholdningssjef Roger Eilertsen i Color Line.

Han kjenner godt Dave Benton, som sammen med Tanel Badar vant årets Melodi GP for Estland. Benton har mønstret på Color Line siden 1993. Eilertsen har også hatt EuroSong-vinneren David Ray, som var med å synge Israel til finalen med «Hallelujah», i artiststallen.

- I 1995 hyret jeg René Dif som DJ om bord på danskebåten i to måneder. Nå er han jo mer kjent som en av gutta i Aqua. Nei, vi er langt bedre enn vårt rykte, sier Eilertsen.

I samme båt

Artister som Morten Abel, Jan Eggum, Ole Paus, Hellbillies, Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen, D.D.E, Vidar Busk og Bjelleklang er langt ifra dalende stjerner. Felles for dem er at de i fjor eller i år spilte på danskebåten. Og de kommer garantert til å spille igjen, for ingen av de Dagbladet snakket med, hadde noe vondt å si om danskebåtjobbene.

- Artister med en viss pondus gjør jo turene mer attraktive. For oss er det ingen forskjell å spille på Rockefeller eller Prinsesse Ragnhild - bortsett fra at det kanskje gynger litt mer, sier Bjarne Brøndbo i D.D.E.

Steinar Albrigtsen har mønstret på mange ganger, med og uten Jørn Hoel:

- Min far var sjømann, så jeg elsker å være på sjøen. Det er alltid hyggelig å spille om bord, selv om fylla kan være litt mer animert. Før og etter konsertene prater jeg med folk.

- Vi er jo i samme båt, og jeg kan jo ikke bare gå hjem etter endt jobb, sier Albrigtsen.

Kulturstøtte

Frode Alnæs, kjent skikkelse i Dance With A Stranger og i Frode & The Frogs, mener at både danskebåtene og Hurtigruta, som også har begynt å satse på kjente artister om bord, bør få statsstøtte.

- Kulturtilbudene om bord i disse båtene burde absolutt blitt støttet av Kulturdepartementet. Jeg er ikke prippen på hvor jeg spiller, sier Alnæs.

Det er bookingfirmaet Sirkus som formidler artister til Color Line. De byr også på Ole Ivars, Scandinavia, Gluntan og mer tradisjonelle danseorkestre. Av andre underholdere kan vi nevne skuespillerne Lars Andreas Larssen og Mari Maurstad .

- Standupkomikk er også blitt svært populært, og da sender vi folk som Baste Bolstad, Dagfinn Lyngbø, Jonas Rønning, Jon Schau og Atle Antonsen på båten, sier Lars-Inge Nilsen i Sirkus.

Av utenlandske artiser som ofte mønster på Color Line, har vi: Lill-Babs, Johnny Logan og Arja Saijonmaa.

Den andre danskebåt-operatøren, DFDS, satser ikke på kjente norske artister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer