LEDER

Hovedleder: varsling

Alle synes det er fint med varslere, helt til de blir utsatt for en selv

Vei i varslinga med nytt utvalg for varslerparagrafen.

SATT NED UTVALG: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: NTB Scanpix
SATT NED UTVALG: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Alle synes det er fint med varslere, helt til de blir utsatt for en selv. Det er vel derfor alle festtalene og den velmente varslerparagrafen har liten verdi i praksis. En forskningsrapport fra Fafo tidligere i høst viser at utviklingen går i feil retning: Andelen som mottok negative reaksjoner etter at de varslet, er høyere enn Fafo noen gang tidligere har registrert: Hele 25 prosent ble møtt med bare negative eller overveiende negative reaksjoner. I tidligere undersøkelser har tallet ligget mellom åtte og 13 prosent, kunne Dagsavisen melde.

Etter påtrykk fra Stortinget utarbeider regjeringen nå nytt lovverk om varsling. Forslaget som er blitt sendt ut på høring er imidlertid blitt møtt med krass kritikk. Den tar ikke opp i seg noen av de aller viktigste innvendingene fra Stortinget og en rekke høringsinstanser.

Ytringsfriheten må være utgangspunktet for denne lovgivningen. I stedet har det paradoksale skjedd at at varslerparagrafen er blitt en begrensning på ytringsfriheten istedenfor en forsterkning. Loven slår fast at varslingen må dreie seg om «kritikkverdige forhold» og den må skje «forsvarlig». Det gir arbeidsgiver mye ammunisjon i møte med en varsler i organisasjonen. Hvor går grensen for «kritikkverdig»? Her kan etterpåklokskapen felle en ansatt som varslet i god tro. Frykten for det samme kan ha en nedkjølende effekt, at folk velger å ikke si fra. Og hva er «forsvarlig»? Lovteksten må endre karakter, slik at terskelen senkes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer