Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Alle synger Haba Haba!

Allerede før hun skal synge for Europa for første gang, har hun sjarmert millioner av tv-seere i øst-Europa.

SISTE TEST: Stella Mwangi var den artisten som høstet mest applaus og jubel etter generalprøven på første semifinale i går. I dag er det vinn eller forsvinn for Norges håp om videre deltakelse i Eurovision-sirkuset. Foto: Håkon Eikesdal
SISTE TEST: Stella Mwangi var den artisten som høstet mest applaus og jubel etter generalprøven på første semifinale i går. I dag er det vinn eller forsvinn for Norges håp om videre deltakelse i Eurovision-sirkuset. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Ventetida er over. I kveld er det alvor. Endelig skal Stella Mwangi ta på seg gullkjolen og få hele Europa til å danse. Hun skal forsvare Norges ære mot polske fristerinner, aserbajdsjansk romantikk og georgisk tungrock og alt annet Europa måtte kaste mot oss.

Nå skal Stella Mwangi overbevise Europa om at «Haba haba» fortjener en plass blant de ti låtene som går videre til lørdagens finale i Eurovision Song Contest.

Først må hun slå ut ni stykker i kveldens semifinale. Den hardeste ifølge ekspertene.

- Det er mange som hevder at syv-åtte plasser allerede er reservert finaleplass og at Norge kjemper om en av de to siste. Det er riktignok slik at de øst-europeiske landene stemmer på hverandre, men låtene i år holder for lavt nivå. Jeg er sikker på at Stella går videre, men hun må gi alt i kveld. Under generalprøven i går virket det som hun holdt litt igjen, sier leder i Grand Prix-klubben Morten Thomassen.

- Rybak-tilstander I over en uke har Stella Mwangi satt farge på Eurovision-byen. Under generalprøven i går var Norges håp den artisten som høstet aller mest applaus og jubel. På pressesenteret kastet flere av journalistene seg inn i Haba Haba-dansen. Hvor enn hun går vekker den norske stjerna oppsikt ifølge MGP-general Per Sundnes, som aldri er langt fra hennes side. Han er helt sikker på at hun er blant de ti artistene som går videre i kveld.

- Det er Rybak-tilstander her. Men Stella har en ennå mer catchy låt enn Fairytale. Alle synger Haba Haba! Både artistene, journalistene og folk vi møter. De forstår at dette er en bra dame med et bra budskap, sier Sundnes.

Statistisk sett har mørkhudede artister i Eurovision-historien hatt vanskeligheter med å sanke stemmer i de østeuropeiske landene. Flere har vært bekymret for at norsk-afrikanske Stella Mwangi kan bli dårlig mottatt, spesielt i Øst-Europa. Men Stella har allerede tatt tv-seerne med storm.

Millioner av tv-seere Da hun søndag møtte Russlands Eurovision-deltaker, Alexej Vorobjov, var russiske Channel One på plass. Møtet ble sendt ut til millioner av tv-seere i ni øst-europeiske land.

Vorobjov er stor stjerne i Russland. Det er også Alexander Rybak, og da begge var på samme fest som Stella Mwangi, strømmet også russisk, hviterussisk og ukrainsk presse til.

 
- Hun er helt rå på å vinne publikum, sier Per Sundnes.

- Tror du hun hadde like mye oppmerksomhet uten Rybak?

- Det har hun fått allerede. At han er med er bare en bonus.

I tillegg har tyske ARD, tilsvarende NRK, fulgt Stella Mwangi, som en av tre artister før finalen. BBC har allerede booket intervju med henne på siste semifinale som eneste artist, i tillegg har en rekke andre land som for eksempel Ungarn og Ukraina også sikret seg tv-intervju med det norske håpet.

Lederen av den norske Grand Prix-klubben Morten Thomassen, er mektig imponert over pr-strategien. Når Dagbladet spør ham hvem vi som stemmer oss videre i kveld svarer han: - Jeg er helt sikker på stemmer fra Russland, Sveits, Finland Malta, Island, Ungarn, Portugal og Hellas. I tillegg synes nok juryen også at Haba Haba er en låt å stemme på, sier Thomassen.

Juryen og publikumsstemmene teller 50-50.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media