Alle tiders detektiv

Detektivhelten Knut Gribb har overlevd 92 år og 79 forfattere. Nå kommer boka om legenden.

Pengeutpræsning i Drammen

En ung gut har forsøgt at presse 25 Kroner fra en dame der i byen. Han har vedgaat at han har faaet ideen ved at læse «Nick Carter» .

- Den norske forleggeren Hartvig Schjønneberg fikk ideen til en sunn og god norsk motvekt til Nick Carter og henvendte seg til Sven Elvestad, som allerede da, som 23-åring, var en velkjent krimforfatter. Elvestad sa ja til å levere én hefteroman i uka, og dermed var Knut Gribb født, forteller Nordberg.

En annen årsak til heftedetektivenes suksess var at her var politimannen helten og forbryteren skurken.

400 kroner

- De sosiale endringene i samfunnet førte til at detektivene ble mer populære enn røverne. Folk var blitt mer velstående, de levde tryggere liv og trengte politimannen. Tidligere helter som den edle ridderen eller den sterke Herkules er mange hundre år gamle overlevninger, å være detektiv var noe nytt, sier Nordberg.

Historiene om Knut Gribb er oversatt til seks språk, og 80 forfattere har skrevet om den driftige politimannen. En av dem er Nils Nordberg.

- Knut Gribb reddet meg, min daværende forlovede og et vennepar mens jeg studerte i Oslo på 60-tallet. På slutten av semestret kom betalingen på 400 kroner, som da var mye penger.

Usikker framtid

Knut Gribb har overlevd kioskheftene og alle sine kolleger fra de glade detektivdagene. Noen vil kanskje påstå at han har overlevd seg selv også.

- Gribb har ikke forandret seg særlig i løpet av alle disse årene, og det har kanskje vært noe av hans problem. Han har i noen grad skiftet utseende og vesen etter hvilken forfatter som skrev, og dagens Gribb er en slags syntese av alle historiene. Men han er gammeldags; rett er rett og galt er galt, han representerer en annen tid. Han går jo fortsatt kledd i hatt og frakk og dress.

Det er vanskelig å se for seg Knut Gribb med halvlangt hår og i olabukser.

At Gribb fortsatt har en innflytelse er Nordberg imidlertid ikke i tvil om.

- Den første generasjonen av moderne norske krimforfattere, Jon Michelet, Fredrik Skagen og Gunnar Staalesen for eksempel, vokste opp med Knut Gribb. Og de påvirker igjen neste generasjon, sier Nordberg.

Knut Gribb er fortsatt blant oss, selv om det spøker for hans framtid. Bladkompaniet opplyser at det nå er rundt tusen nordmenn som trofast kjøper bøkene om Gribb.

BOKAKTUELL: Nils Nordberg har skrevet bok om detektivhelten Knut Gribb.