ELITE ALT SAMMEN: Trygve Slagsvold Vedum, Erna Solberg og Siv Jensen ankommer partilederdebatten ved siste valgS. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ELITE ALT SAMMEN: Trygve Slagsvold Vedum, Erna Solberg og Siv Jensen ankommer partilederdebatten ved siste valgS. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ordkrig mellom Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum:

Alle toppolitikere er elite

Opplevelsen av utenforskap er ikke noe som er skapt av Senterpartiet, men av tiår der markedet har vært alle tings rettesnor. De partiene som ikke skjønner dette, vil bli straffet ved høstens valg.

Meninger

Selv om det er åtte måneder til høstens kommune- og fylkestingsvalg, er partiene for lengst i gang med å posisjonere seg. Et godt eksempel er den tordentale statsminister Erna Solberg framførte i et intervju i Dagbladet i går. Der beskyldte hun Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum for å drive et kynisk prosjekt som skaper konflikter og forskjeller som ikke finnes. Solberg viste til at Sp-lederen i lang tid har anklaget regjeringen for ikke å lytte til vanlige folk og føre en politikk som rammer distriktene. Hun vil heller ikke finne seg i at hun selv og de øvrige partilederne i regjeringen blir stemplet som elite. Slagsvold Vedum svarer med at dette ikke handler om kynisme, men reell politisk uenighet om konfliktsaker.

Begge har på ulikt vis rett. Det er selvfølgelig sludder at Erna Solberg, Siv Jensen eller Trine Skei Grande er noe mer elite enn bonden og statsviteren Trygve Slagsvold Vedum. Som toppolitikere og statsråder tilhører alle fire det øverste maktsjiktet i Norge. Samtidig har Sp-lederen rett i at motsetningene mellom de politiske maktsentrene i Oslo og distriktene er økende. Den kløften gjør han alt for å utvide, og meningsmålingene viser at det gir solid politisk gevinst. Det er denne vinnerkupongen Slagsvold Vedum håper å cashe inn under høstens lokalvalg.

At statsministeren prøver å ta tyren ved hornene, er et tegn på at Høyre vil gjøre Senterpartiet til en hovedmotstander i valgkampen. Senterpartiets vekst skjer ikke bare i de egentlige utkantene, men vel så mye i mellomstore byer og tettsteder. Der er Sp også en stadig hardere konkurrent til Fremskrittspartiet. Frp står f.eks. svakt i Oslo, men ofte sterkt der Sp nå er i framgang. Også politisk er det en stadig tydeligere overlapping mellom Sp og Frp. Begge partier har tydelige populistiske trekk og appellerer til en økende misnøye med sentralisering og politisk sentralmakt.

At store deler av befolkningen utenfor de store byene reiser seg i protest, er ikke noe spesielt for Norge. Det er et gjennomgående trekk i den populistiske bølgen som har bredt seg over store deler av Europa og Amerika. I Norge handler det bl.a. om sentralisering og nedlegging eller reduksjon i offentlige tjenester innen helse, politi og skole. Opplevelsen av utenforskap er ikke noe som er skapt av Senterpartiet, men av tiår der markedet har vært alle tings rettesnor. De partiene som ikke skjønner dette, vil bli straffet ved høstens valg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.