Alle trenger jo Skottland

Ingress

Meninger

Skottene har på beste demokratiske vis, og med en svært høy valgdeltakelse, stemt nei til et uavhengig Skottland. Samtidig har de bekreftet sin identitet som både skotter og briter. En 307 år gammel politisk union skal opprettholdes, men innholdet skal endres kraftig. Skottene har vist sin pragmatisme. Dét tror vi forresten de ville ha vist også om flertallet hadde stemt for uavhengighet, for det ville neppe ha vært Skottland som hadde skapt vansker i verden, snarere andre lands håndtering av en ny suveren stat.

Men Norge får
en annerledes og sterkere nabo vest i havet, et samfunn som i mangt likner på Skandinavia. Og med langt sterkere politisk makt i Edinburgh blir Skottland en viktigere samarbeidspartner for Norge, med sammenfallende forståelse i mangt. Det åpner for spennende muligheter. Skottene har lenge ivret for tettere bånd over Nordsjøen. Uten å skape kluss med London må norsk diplomati følge nye spor. Ved å flytte makt fra London til Skottland, seinere også til Wales, Nord-Irland og på en eller annen måte også til England, oppstår et mer føderalt Storbritannia. Det utgjør ingen fare, men er snarere i tråd med et mål EU har satt om å flytte avgjørelser til de som berøres, såkalt desentralisering, egentlig et utvidet folkestyre.

I øyeblikket, hvor Europa står med akutt krise i Ukraina og må forholde seg til et uforutsigelig Russland, mens Vesten forsøker å slokke enda en brann i Midtøsten, kan det være en fordel å unngå bryet med å ta imot Skottland som en ny, suveren stat. EU sliter ennå med økonomisk krise. Og de skotske EU-tilhengerne trengs om Storbritannia ikke skal melde seg ut av EU.

Ganske ironisk: Skottene trengs overalt, unntatt i et uavhengig Skottland. Deri ligger skottenes store politiske seier. Nå er skottene delt nær midten. Etter dette må de samle seg igjen for å forhandle om den politiske maktfordelinga i Storbritannia. Det kan ende med et britisk regime som bare styrer forsvars-, sikkerhets-, utenriks- og pengepolitikken.

Dronninga, hun er jo «skap-skotte» og fra den skotske arverekka uansett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.