Kommentar: Demonstrasjoner i Russland

Alle varsellamper blinker

Når Russlands opposisjonsleder Aleksej Navalnyj først blir sendt i fengsel, og så på sykehus, med mistanke om at han er forgiftet, da blinker det rødt, skriver Morten Strand.

HARDE TAK: En demonstrant blir tatt i Moskva. Til sammen ble mer enn 1300 arrestert sist lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix
HARDE TAK: En demonstrant blir tatt i Moskva. Til sammen ble mer enn 1300 arrestert sist lørdag. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Igjen så koker det i det politiske Russland. For det første så har kombinasjonen av kritikk av Kreml, og forgiftning, en skummel sammenheng i moderne russisk historie. For det andre så kan mistanken om at Navalnyj har blitt forgiftet bare ytterligere motivere de demonstrantene som de siste to helgene har tatt til gatene i Moskva for å demonstrere mot at «deres» folk har blitt nektet å stille som kandidater til valget til bystyre i Moskva 8. september.

Etter å ha blitt fraktet til sykehus i all hast på søndag, sa leger på mandag at Navalnyjs tilstand var tilfredstillende, at han hadde hatt en allmen allergisk reaksjon, og at det var vanskelig å si hva det skyldtes. Så ble han sendt tilbake til fengselet. Den medisinske diagnosen er altså ikke veldig presis. Den politiske diagnosen er heller ikke veldig klar, i hvert fall ikke så langt.

Det kan være snakk om et opprør som har potensiale til å ryste maktas sentrum, Kreml. Rundt 20 000 mennesker deltok i demonstrasjonene for halvannen uke siden. Sist lørdag, da myndighetene hadde bestemt seg for å slå hardt tilbake, og rundt 1300 ble arrestert, var det uklart hvor mange som deltok. Grunnen er at så mange ble jaget ut i sidegater. Politiet sier det var 3 500, men det er åpenbart at det var flere.

Kommende lørdag, når det er varslet nye demonstrasjoner, blir det en test for både regjeringen og opposisjonen. Var politiets hardhendte framgangsmåte sist lørdag en suksess på den måten at de klarte å banke tilstrekkelig frykt inn i demonstrantene, så de ikke dukker opp på lørdag? Eller vil mistanken om at Navalnyj har vært utsatt for et gift-attentat i fengselet bare gi demonstrantene forsterket kraft?

Mens demonstrasjonene foregikk i Moskva sist lørdag, så valgte den russiske presidenten Vladimir Putin å gå under jorda - unnskyld, under vannet - da han dykket med en undervannsbåt for å se på tyske skipsvrak fra 2.verdenskrig utenfor St. Petersburg. Det var feiringen av Marinens dag, og i krigens sjargong var dette kanskje forsøk på en politisk avledningsmanøvre.

Det er åpenbart at de siste ukenes demonstrasjoner er et problem for Kreml. Den viktigste grunnen er hva som motiverer dem, nemlig retten til å stemme for kandidater til bystyret som er kritiske til Kremls monolittiske makt. Den lokale valgkommisjonen har underkjent kandidaturet til opposisjonens kandidater, fordi de sier det er falske underskrifter blant de 5000 som kreves for å godkjenne en kandidat. Med til historien hører det at de som skriver under for opposisjonelle kandidater for alltid er registrerte som «opposisjonelle» i myndighetenes arkiver.

En av kandidatene som er nektet å stille er Dmitrij Gudkov. Han mener det er landets framtid dette valget handler om:

- Hvis vi taper nå, så vil valg som et politisk instrument opphøre å eksistere, sier han.

Et ord som går igjen blant demonstrantene, når de ikke roper slagord mot president Putin, er «verdighet». Mange av demonstrantene gir uttrykk for at det er deres verdighet det handler om når de ikke lenger har noe reelt valg om å kunne stemme på kandidater de har tillit til. For opposisjonen så handler det om at flest mulig viser Civil Courage, eller borgernes motstandskraft, mot den stadig mer autoritære lederstilen til president Putin.

Borgernes verdighet er en eksplosiv fornemmelse. Det var noe av det samme det handlet om da Moskvas borgere i juni demonstrerte etter at politiet hadde arrestert den undersøkende journalisten Ivan Golunov. Han skulle publisere artikler om korrupsjon helt til topps i Moskvas by-administrasjon da han ble arrestert. Han ble anklaget for besittelse og produksjon av narkotika.

Men etter at tusener tok til gatene i Moskva for å forsvare Golunov, så viste det seg blant annet at «bevisene» politiet hadde av narko-beslaget var tatt i en annen leilighet enn Golunovs, og snart var han en fri mann, mens flere i politiledelsen fikk sparken. Folks Civil Courage i tilfellet Golunov hadde avslørt at den undersøkende journalisten hadde blitt fengslet, etter alt å dømme fordi noen av de korrupsjonsmistenkte med kontakter til politiet ville «ta» Golunov med å plante en narko-sak på ham.

For en måned siden lyktes de som sloss for sin og samfunnets verdighet. Nå er det enda mer som står på spill. Ikke bare noen korrupte byråkrater og et politi som etter alt å dømme lot seg kjøpe. Men det politiske systemets fornemmelse av kontroll. Da kan det bli farlig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.