KOMMENTARER

Kommentar: Demonstrasjoner i Russland

Alle varsellamper blinker

Når Russlands opposisjonsleder Aleksej Navalnyj først blir sendt i fengsel, og så på sykehus, med mistanke om at han er forgiftet, da blinker det rødt, skriver Morten Strand.

HARDE TAK: En demonstrant blir tatt i Moskva. Til sammen ble mer enn 1300 arrestert sist lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix
HARDE TAK: En demonstrant blir tatt i Moskva. Til sammen ble mer enn 1300 arrestert sist lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Igjen så koker det i det politiske Russland. For det første så har kombinasjonen av kritikk av Kreml, og forgiftning, en skummel sammenheng i moderne russisk historie. For det andre så kan mistanken om at Navalnyj har blitt forgiftet bare ytterligere motivere de demonstrantene som de siste to helgene har tatt til gatene i Moskva for å demonstrere mot at «deres» folk har blitt nektet å stille som kandidater til valget til bystyre i Moskva 8. september.

Etter å ha blitt fraktet til sykehus i all hast på søndag, sa leger på mandag at Navalnyjs tilstand var tilfredstillende, at han hadde hatt en allmen allergisk reaksjon, og at det var vanskelig å si hva det skyldtes. Så ble han sendt tilbake til fengselet. Den medisinske diagnosen er altså ikke veldig presis. Den politiske diagnosen er heller ikke veldig klar, i hvert fall ikke så langt.

Det kan være snakk om et opprør som har potensiale til å ryste maktas sentrum, Kreml. Rundt 20 000 mennesker deltok i demonstrasjonene for halvannen uke siden. Sist lørdag, da myndighetene hadde bestemt seg for å slå hardt tilbake, og rundt 1300 ble arrestert, var det uklart hvor mange som deltok. Grunnen er at så mange ble jaget ut i sidegater. Politiet sier det var 3 500, men det er åpenbart at det var flere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer