Alle veier fører til Vallhall

Vålerenga er ute av eliteserien, men laget har fått en innendørs fotballhall som også utfordrer Oslo Spektrum som konsertarena. Den er riktignok ikke like sentral, men atkomsten er grei fra mange kanter - selv om området fortsatt er en byggeplass.

  • Med de to a-ha-konsertene i helga fikk det store hvite bygget med et banedekke som er 105 meter langt og 68 meter bredt - og med det kreative navnet Vallhall (nærmeste nabo er Valle Hovin skøytestadion) - sin ilddåp som konsertsted. Hallen får ståkarakter, men har forbedringspotenisal.
  • En spent VIF-investor Øystein Stray Spetalen pumpet oss som satt i det provisoriske pressesenteret etter lørdagens a-ha-opplevelse i hallen: - Hva synes dere? Var publikum fornøyd? Var lyden bra?

Jeg skjønner godt at han er nysgjerrig. Hallen har kostet over hundre millioner kroner, og det er mye penger å hente på flerbruk. Vallhall har kapasitet til 20000 mennesker, over dobbelt så mange som Spektrum, men brannvesenet har satt et tak på 13000. Fordelen er at det er god plass til alle, ulempen at Oslo kanskje må si nei til store artister fordi Vallhall ikke har nok rømningsveier.

  • Lyd er kanskje den aller viktigste forskjellen på suksess og fiasko for et konsertsted. a-ha-lyden virket noe dump i starten, men tok seg opp underveis. Kanskje skyldes det at Vallhall ikke er testet ut til dette formålet før, og slett ikke med så mange mennesker til stede.
  • Den lave scenekonstruksjonen ga en klubbfølelse for oss som sto nærmest. Men i den grad utleier kan påvirke det, bør scenen heves noen centimeter ved seinere anledninger. Brorparten av publikum står på golvet, og under a-has konserter måtte de som er under 1,80 enten stå på tærne eller i verste fall gi opp å se noe som helst. Vallhall er dessuten stor nok til at en storskjerm hadde vært på sin plass.
  • En konsert som varer en hel kveld - fra Anneli Drecker går på scenen kl 18.00, via energisk Briskeby-rock til a-ha runder av nesten fem timer seinere - får et festivalpreg. Da er det naturlig at man også kan få nyte en øl eller to. Stivbeinte alkoholregler straffer ølhungrige uten VIP-kort med lange køer, og ølen må inntas stående i avstengte rom. Her må det finnes bedre løsninger.
  • Lørdag settes Vallhall på en ny prøve. «Futuredome» vil samle tusenvis av unge mennesker til teknoparty, og 22. april kommer Westlife. Da er nok storskjermen på plass også.
NY STORSTUE: Vallhall har et stort potensiale som konsertarena.