Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alle veiers mor fyller år

Verdens mest berømte vei har blitt 75 år. Og du kan kjøpe din egen lille del av Route 66 for 50 dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Route 66 er Amerikas legendariske modervei som går fra Chicago i nordøst til Los Angeles i sørvest. Denne uka feirer veien 75 årsdag.

Museumsrute

I dag er 40 prosent av de som kjører langs Route 66 europeere. Veien er til for de som bor i området, men mest for turistene.

En forretningsmann sto bak Route 66. Han ville knytte Midt-Vesten og California sammen med en vei i sin stat, for å skape økonomisk vekst der. 1926 begynte anleggsarbeidet. 12 år senere kunne de siste metrene asfalt legges.

I dag er det ikke mulig å ferdes langs hele den opprinnelige strekningen, fra Grant Park ved Lake Michigans strand i Chicago til Santa Monica Pier i Los Angeles.

Presidenten kjørte av veien

Med Autobahn i Tyskland i minne besluttet president Dwight D. Eisenhower nemlig i 1956 at det skulle bygges et nytt landomfattende system av veier. De skulle være brede, ha mange filer og krysse gjennom USAs stater.

Eisenhower hadde vært ute på kjøretur utenfor Ft. Riley, Kansas, rett før første verdenskrig. Han kjørte seg fast, og forbannet veiens standard. Den unge mannen ble krigshelt, og senere president, som ga veien dødsstøtet.

De såkalte Interstate Roads overtok for Route 66, som var for smal og dårlig. Siden 1985 av har det ikke vært nødvendig å bruke en eneste meter av den for å nå Stillehavet fra Chicago.

Vei med sang, bok og tv-program

Men veien har blitt udødeliggjort på mange måter. Først og fremst av Bobby Troup. Det var han som skrev en av verdens mest berømte sanger.

If you ever plan to motor west, travel my way, take the highway that's the best. Get your kicks on Route 66.

Låta «Get Your Kicks On Route 66» ble laget i 1946. I realiteten hadde strekningen bare ti år igjen med aktivt liv på det tidspunktet.

Strekningen tok sitt første steg mot legendestatus alt i 1939, da John Steinbeck utga boka «Vredens druer». I romanen har byggingen av veien en sentral rolle, og Steinbeck omtaler den som «The Mother Road».

I 1960-årene fikk veien til og med sitt eget TV-program, «Route 66», der hovedpersonene kjørte langs veien i Corvetten sin.

Bra for businessen

Veien ligger der fortsatt, gjennom åtte delstater og tre tidssoner.

I dag holdes den i live av forretningsmenn og selskaper som med jevene mellomrom arrangerer messer, motorsykkelløp, bil- og paikonkurranser. Og det skjoldformede skiltet med nummer 66 på brukes i markedsføringen.

Men ikke engang skiltet finnes lenger. Da siste del av Intersate 40 bygget, i nærheten av Williams i Arizona, mistet gamleveien sin betydning som transportrute. US Highway 66 ble State and provincial highway 66. Det berømte skjoldet ble erstattet av rundt, vanlig skilt.

Men siden 1994 har butikkene langs veien økt sin omsetning med omtrent 50 prosent.

Og i sin storhetstid var veien enormt viktig. Den ble et bindeledd mellom småsteder og storbyer. I 1930 hadde den konkurrert ut jernbanen som godstransportør. Route 66 var over 320 kilometer kortere enn noen annen veiforbindelse mellom Chicago og Los Angeles.

Vil oppleve gamle dager

Folk drar hit for å oppleve det som gikk tapt med den moderne amerikanske livsstilen.

Motellene ser ut som de har gjort siden 1930-tallet. Pittoreske små butikker og restauranter har blitt drevet av samme familier siden veiens fødsel, og det kan vel være en opplevelse for amerikanerne, som sliter med blant annet verdens største kjøpesenter.

- Jeg ser på Route 66 som et 2400 miles langt museum, sier David Knutsen. Han er leder for National Historic Route 66 Federation. Og av norsk opprinnelse.

- Folk vil se småbyene, gamle bensinstasjoner. Bare det å få sin hamburger servert av dem samme personen som laget den er en sensasjon for mange mennesker, sier Knutson.

Route 66 tar amerikanerne tilbake til røttene. Den tar dem tilbake til den gang motellene ble et begrep, da familieeide restauranter vokste opp langs veien og bensinstasjonen ble et must.

Veien har for mange blitt et symbol på det gode Amerika, mulighetenes land, blant beitende kyr og hester, langt fra vold og stress.

Motorveien truer

Route 66 ble innviet offisielt 11. november 1926. I år feires veiens bursdag med oppussing. Rivningstruede moteller og butikker får et nytt liv.

Men på de stedene veien ligger nær den store motorveien er eiendommene attraktive for industri og transport.

I Oklahoma protesteres det. Lederen i Oklahoma Route 66 Owners har kjøpt 800 meter vei. Det er nå hans private eiendom, og han kan gjøre hva han vil med veibiten. Han skal både beskytte veien og tjene penger på den.

For 49,95 dollar kan man kjøpe en kvadratfot av strekningen, en orginaldel fra 1929. Eierne kan besøke sin vei, gå tur med familie og venner, ta bilder og personlig oppleve en del av den amerikanske historien.

Gir deg kicks

Vi runder av med Bobby Troups låt. Det finnes knapt noen som ikke har hørt den.

Sangen er spilt inn av så mange band at det er vanskelig å få en total oversikt. Rolling Stones, Chuck Berry, Depeche Mode, Nat King Cole, Tom Petty, R.E.M, Them, Replacements er noen av dem.

Bobby Troup var gammel offiser, og som så mange andre på vei fra øst mot vest. Han skrev sangen under en biltur til Los Angeles. Sammen med sin kone i deres nyinnkjøpte Buick laget han «Get Your Kicks On Route 66». Da de kom til Los Angeles, ble den solgt til Nat King Cole. Troup kan du lese mer om på All Music.

Du vil kanskje nøye deg med å synge bursdagssangen. Amerikanerne feirer skikkelig. Entusiasten David har sprunget alle de 4000 kilometerne fra Lake Michigan til Stillehavet. På det brukte han 4 måneder.

Kilder: National Historic Route 66 Federation, Route 66.com og Expressen.

BENSINSTASJONER: De langs Route 66 kan være så nedslitte og stusselige de bare vil. Sjarmen er i behold. Alle bilder: SCANPIX
Å, LANDEVEI: Route 66 har blitt utkonkurrert av Interstate. Men deler av veien ser slik ut, og det er mer turistvennlig.
STUFF: Du kan handle souvenirer til du blir blå langs hele Route 66.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!