DEBATT

Debatt: CAS

Alle verdens utøvere er prisgitt sveitsisk rett

Mye av kritikken mot CAS dreier seg om dette; Et betydelig sprik i dommerholdninger. Uoversiktlig og dels utilgjengelig mengde domspraksis. Og at sentrale sivilrettslige prinsipper, som illustrert i Johaug-saken, ikke varetas tilstrekkelig.

SVEITSISK DOM: Adgangen til overprøving av en CAS-dom må skje i sveitsisk høyesterett. Mye tyder på at etter sveitsisk sivilrettslig tenking ville et resultat som i Johaug-saken, med 18 måneders utestengelse etter en ganske ubetydelig forseelse, stride mot grunnleggende forholdsmessighetsprinsipper. Her går Therese Johaug inn til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne for å forklare seg i juni 2017. Foto: NTB Scanpix
SVEITSISK DOM: Adgangen til overprøving av en CAS-dom må skje i sveitsisk høyesterett. Mye tyder på at etter sveitsisk sivilrettslig tenking ville et resultat som i Johaug-saken, med 18 måneders utestengelse etter en ganske ubetydelig forseelse, stride mot grunnleggende forholdsmessighetsprinsipper. Her går Therese Johaug inn til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne for å forklare seg i juni 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Idretten har sitt eget regelverk og domssystem. Ved å delta i idrett aksepterer utøvere det aktuelle forbunds regelverk, herunder WADA-koden i dopingsaker, og at voldgiftsdomstolen CAS, med sete i Sveits, er øverste domsinstans.

Voldgift er en privat form for tvisteløsning. Sivile domstoler respektere i hovedsak dette systemet; de vil normalt avvise fra behandling saker som partene – utøver og det aktuelle forbund – har avtalt skal løses ved voldgift. Og når en voldgiftsdom er avsagt, skal det normalt mye til for å få riktigheten av en slik dom overprøvd ved anke til de sivile domstoler.

Dette er generelle betraktninger. Til bildet hører også at voldgift primært er myntet på kommersielle kontraktsforhold. Her er det normalt ubetenkelig at sivile domstoler holder «fingrene av fatet».

I idrettstvister, som dopingsaker, er en slik løsning ikke like ubetenkelig. Her berøres enkeltindividers rettigheter i en helt annen grad enn ved kommersiell voldgift.

Dommer avsagt av CAS er sveitsiske voldgiftsdommer. Det betyr at sveitsisk rett regulerer adgangen til overprøving av CAS-dommer for sivile domstoler, dvs. for sveitsisk høyesterett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer