Multitalent: Nicki Minaj hadde publikum i sin hule hånd da hun tirsdag kveld besøkte Oslo Spektrum. (Mobilfoto: Mathias Rødahl)
Multitalent: Nicki Minaj hadde publikum i sin hule hånd da hun tirsdag kveld besøkte Oslo Spektrum. (Mobilfoto: Mathias Rødahl)Vis mer

«Alle vet at jeg elsker Norge!»

Nicki Minaj beveger seg enkelt gjennom stilarter, men trives åpenbart best i sin originale uttrykksform.

Mens debatten om mangelen på kvinnelige rappere fortsatt raser her hjemme, troner australske Iggy Azelia og den regjerende hiphop-dronningen Nicki Minaj hitlister verden over. Selvsagt mye takket være et bevisst crossover-valg, som både sørget for å fylle opp Oslo Spektrum i 2012 og i går kveld, da sistnevnte new yorker vendte tilbake til hovedstaden med europadelen av sin «Pinkprint Tour».

Udiskutabel rapmajestet   

Minaj sin veldokumenterte reise fra hardtspyttende gaterapper til flambojant popartist i samme liga som Lady Gaga og Rihanna, har ikke overraskende svekket hennes stjerne blant den mer tradisjonstro delen av hiphop-fansen. Likevel måtte man være rimelig gretten og påståelig hvis man nektet for autensiteten vi ble servert i første del av gårsdagens konsert.  

«Feelin' myself, I?m feelin' myself» strømmet Beyonces gjestevokal kjepphøyt ut fra høytalerne i Oslo Spektrum, mens hovedpersonen og hennes knallsterke dansere dominerte scenen iført kveldens mest minimale antrekk. Breialt på nivå med de tøffeste av gutta, med et arsenal av cocky raplinjer - morsomt nok spyttet inn i en «Madonna»-mikrofon.  

«I never fucked Wayne, I never fucked Drake / On my life man, fuck's sake / If I did, I'd ménage with 'em and let 'em eat my ass like a cupcake»

«Only», «Truffle Butter», «Lookin Ass» og «Beez In The Trap» - den ene låta hardere enn den forrige, og man lurer jo nesten på hvor mange av salens mange foreldre som forstod hva «Dance (A$$)» og ikke minst «Anaconda» faktisk handler om. Ikke at koreografien overlot spesielt mye til fantasien.  

Enestående spennvidde

Likevel er det altså ikke denne delen av katalogen som har gjort henne til superstjerne utenfor de amerikanske landegrensene, og etter sistnevnte rumpeoverdose av en knallåt, var det tid for den uungåelige mainstreamgiganten Minaj.  

Sexy dansere og glitrende bikinier ble byttet ut med piano, heldekkende kjole og et par formfagre syngedamer, da rapkjempen forandret seg til snill popsangerinne. Og synge gjorde hun overraskende bra live, mens et hav av lysende smarttelefoner sørget for å gi passende stemning til «Pills N Potions», «Save Me», «Marilyn Monroe» og «Grand Piano».  

Selv på dette sene stadiet av konserten hadde Nicki Minaj enda ikke fått vist fram hele det imponerende spennet sitt som artist. Både på godt og vondt. Rundt hjørnet lurte nemlig den obligatoriske «stekedelen», pangstartet av «Super Bass», rosa paljettkostymer og en massiv take-off av synkronhopping og hyling på ekstremnivå.  

Party for alle penga

«Alle vet at jeg elsker Norge, fordi jeg skrev om dere i en av låtene mine» («Up In Flames» - journ.anm) fortalte hun sitt takknemlige publikum, og hentet en lamslått jente opp på scenen. Reaksjonen var like 2015 som forventet — jenta plukket opp mobilen og tok en selfie. Deretter var det bænkers party for alle penga, og selv ikke moren på raden bak meg klarte å holde seg da «Va Va Voom», «Pound The Alarm» og Guetta-samarbeidet «Turn Me On» gjorde om Spektrum til russetreff.  

Publikums overtrufne tilbakemelding til tross - det var påfallende hvor mye mindre engasjert Minaj virket under denne delen av konserten, kontra den mer rapdominerte pangstarten hvor hun virkelig var i sitt ess. Smått ironisk, siden det selvfølgelig er disse låtene som har gjort henne til en superstjerne, og som nok var høydepunktet til de aller fleste i salen denne kvelden.  

Likevel er nettopp balansen mellom sertifisert raphøydare, støttende bestevennine og tyggegummi-popartist Nicki Minaj sitt foreløpig enestående ess på dagens musikkscene, og da får det heller bare være at jeg valgte å takke for meg mens kidsa tok av en siste gang til skamløse «Starships».

Dette spilte hun: 

«All Things Go»
«I Lied»
«The Crying Game»
«Feeling Myself»
«Only»
«Truffle Butter» 
«Moment 4 Life» 
«Lookin Ass»
«Want Some More»
«Did It On 'Em»
«Beez in the Trap»
«Flawless» 
«Dance (A$$)»
«Anaconda»
«Pills N Potions»
«Save Me»
«Marilyn Monroe»
«Grand Piano»
«Super Bass»
«Whip It»
«Trini Dem Girls»
«Va Va Voom» 
«Pound the Alarm»
«Turn Me On»

Ekstranummer:
«The Night is Still Young»
«Starships»