«Alle» vil ha Erik

BODØ: På sine godt voksne dager opplever Erik Bye en renessanse for sangene han spilte inn for 20- 30 år siden. Derfor kom han til Bodø i går. Og derfor gir han ut «ny» CD på onsdag.

74-åringen er rørt og stolt over etterspørselen. I går kveld hadde Nordland Teater premiere på kabareten «Vårherres klinkekule» i Bodø kulturhus. Stykket er bygd opp av viser og dikt som Bye har skrevet og selv framført.

Kabaret og CD

Premieren i Bodø etterfølger andre oppsetninger med stoff fra Bye de siste par åra. I Finnmark, på Vestlandet og på Østlandet får sangene nytt liv.

- Jeg blir stadig invitert til premierer.

- Det er morsomt å se at de gamle sangene våkner til liv og blir framført av nye artister, forteller Bye.

Men CD-en som kommer onsdag er hans egen. En nyutgivelse av LP-plata «Norske folketoner», som utkom med orkester for 22 år siden.

- Noen har fått det for seg at sangene er gangbare, sier Erik Bye, og gløtter bort på kona Tove. Den gamle LP-plata, som nå er blitt CD, har lenge vært hennes kjæreste musikalske skatt.

Klinkekule og hildring

På «Norske folketoner» finnes slagere som «Håvard Hedde». Men også gamle låter som «Rolandskvadet» og «Olav Frægdegjever».

- Ikke alle tekstene lar seg tolke uten videre. Derfor er de trykt på coveret, forteller Bye.

- Jeg er glad i de folka som skrev sangene. De skrev med hjertet, slår Erik Bye fast.

- Hva med nytt materiale? Det begynner å bli noen år siden «Langt nord i livet», med egne tekster og musikk av Henning Sommerro?

- Det er snakk om å spille inn CD, kanskje ut fra stoffet som Ketil Bjørnstad og jeg turnerer med. Vi får se, sier Erik Bye og blunker lurt.

- Hva er favoritten blant dine egne skatter?

- «Vårherres klinkekule» fikk jeg ganske bra til. Og «Hildringstimen», som er min hyllest til Nordland. Finn Ludt har laget musikken til begge.

BYR PÅ ERIK: Erik Bye fotografert ved havna i Bodø i går ettermiddag. Den 74 år gamle dikterhøvdingen er i skuddet.