DEBATT

Alle vil ha makt. Men ingen vil regjere

Tidligere snakket man om velgerflukt. Nå opptrer et nytt fenomen: Politikerflukt.

DEN DANSKE STATSMINISTEREN  Helle Thorning-Schmidt hadde omhyggelig planlagt sin flukt over gjerdet til presidentposten i EU, men slapp ved ikke unna, skriver Carsten Jensen.   Foto: Afp
DEN DANSKE STATSMINISTEREN Helle Thorning-Schmidt hadde omhyggelig planlagt sin flukt over gjerdet til presidentposten i EU, men slapp ved ikke unna, skriver Carsten Jensen. Foto: Afp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når danskene i løpet av året mottar stemmesedler i posten, blir vi ikke bedt om å bestemme over vårt lands framtid. Det er teaterbilletter vi får tilsendt. Vi oppfordres til å gi uttrykk for vår misnøye eller vår entusiasme, til å klappe eller bue. Én etter én trer politikerne fram på scenen for å motta råtne egg eller slengkyss.

Men det stykket vi de siste par årene har fått se hører ikke hjemme i noe kjent, klassisk repertoar. Det er snarere en variant av reality-TV. Man tar 179 tilfeldige mennesker og sperrer dem inne i et stort, ubekvemt, kråkeslott av en bygning, uten kontakt med den ytre verden eller noen nevneverdige bekvemmeligheter, og etterlater dem der i fire år. Dersom et flertall trues av psykisk sammenbrudd kan det komme på tale å åpne døra for å holde avstemninger, der de mest traumatiserte blir stemt ut, og nye lukkes inne i klaustrofobien. Det hele skjer selvfølgelig under intens kameraovervåkning og en kakofoni av opphissede kommentatorstemmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.