Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Alle» vil ha Viggo fra Ringenes Herre

NEW YORK/LOS ANGELES: Dansken Viggo Mortensen vil få fart i skuespillerkarrieren etter helterollen Aragorn i kinosuksessen «Ringenes herre». Selv trives han best bak kameraet om dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livet til Mortensen er i seg selv et lite Tolkien-eventyr: Han er født i New York, men vokste opp i Venezuela og Argentina sammen med sin danske far og amerikanske mor. Han kjørte lastebil da han sist bodde i Danmark, men fotografering er hans største lidenskap. Foruten å skrive dikt og male.

Jazzmusiker

Han flørter også med en karriere som jazzmusiker - selv om flere filmskapere nå vil ha tak i ham etter hans jobb i «Ringenes herre - Ringens brorskap». Så langt har over 800000 sett den nesten tre timer lange filmen på kino bare i Norge, og på flere av film-nettstedene er hans navn blant dem som er mest søkt etter den siste tida.

Denne helga åpnet han egen utstilling i galleriet «Track 16» i Los Angeles, der flere av bildene er fra innspillingen av filmtrilogien.

Samtidig kommer han ut med boka «Signlanguage», som dessuten er krydret med dikt han selv har skrevet.

Ikke lest bøkene

- Jeg planla ikke at bildene fra innspillingen skulle bli publisert, men jeg synes det er meningsløst at så mange bilder bare skal være i et album, medgir Mortsensen overfor Dagbladet, som ikke hadde lest noen av bøkene før Peter Jackson ga ham rollen i den kritikerroste og svært kostnadskrevende filmen.

- Jeg var knapt ferdig med boka før jeg var på settet i New Zealand. Mye av dette var jo godt kjent for meg som halvt dansk, siden Tolkien opererer mye innenfor nordisk mytologi og islandske sager. Det er mange felles elementer her, fortsetter Mortensen, som blir litt blyg da vi spør om hvilken effekt filmen har på hans karriere.

Etterspurt

- Jeg forventer ingenting, smiler Mortensen lurt.

Han har fått flere tilbud, men han vil ikke ut med hvilke konkrete filmprosjekter han snuser på. Han er blant annet knyttet til prosjekter regissøren Robert Rodriguez har på gang.

- Akkurat nå har jeg behov for å arbeide bak kameraet, med fotoapparatet. Med så lite folk i rundt meg som overhodet mulig.

SOM ET EVENTYR: Dansken Viggo Mortensen har i en årrekke hatt en god karriere som skuespiller, men etter rollen som Aragorn i «Ringenes Herre» får han betydelig mer oppmerksomhet. - Jeg forventer bare det uventede, sier Mortensen nøkternt om karrieren hans som skuespiller.
Hele Norges coronakart