«Alle» vil se Bør Børson

TRONDHEIM (Dagbladet): Det herjer Bør Børson-feber i Trøndelag. Tre dager før premieren på Trøndelag Teater er forestillingen nesten utsolgt. 28 000 av totalt 37 000 billetter er allerede revet bort.

De enorme forventningene kunne fått enhver til å skjelve i vadmelsbuksene, men hovedrolleinnhaver Paul Ottar Haga (32) ser ut til å synes at livet er «alldeles merkantilt».

- Det er kjempeartig at interessen for forestillingen er så stor. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier Haga.
Han er en helt annen utgave av Bør enn den vi kjenner fra film- og sceneversjoner med Rolv Wesenlund.

- Paul Ottar er den fødte Bør, mener regissør Trond Lie, som har prøvd å unngå Wesenlund-syndromet ved å gå tilbake til Falkbergets egen tekst.

Høy og slank

I romanen står det faktisk at Bør Børson jr. er en høy, mørk og slank 23-åring, så Haga føler å ha bra ryggdekning for sin egen Bør-figur.

- Til å begynne med tenkte jeg på Rolv Wesenlund, og hadde hele tida hans replikker i hodet når jeg leste manus. Men etter hvert har jeg greid å fri meg fra Rolvs Bør, og prøvd å skape min egen, sier Paul Ottar Haga.
- Hva var din første reaksjon da du ble spurt om å spille Bør?

- Et stort JA, men da jeg seinere begynte å tenke på hva jeg hadde sagt ja til, syntes jeg det var litt skummelt.
- Hadde du noen gang sett deg selv i den rollen?

- Nei, jeg ble veldig overrasket da jeg ble spurt. Jeg har jo heller aldri spilt komedie før, sier Paul Ottar Haga.

Største rolle

- Jeg vet at publikum kommer til å sammenlikne meg med Rolv Wesenlund, men håper at de i løpet av forestillingen vil godta min versjon, sier verdalingen Haga som betegner Bør-rollen som den største han noen gang har hatt.

Teatersjef Ola B. Johannessen skryter av at dette er første gang Bør spilles av en ekte trønder, og at majoriteten av ensemblet er trøndersk.

For første gang er det også jobbet med språkkonsulenter for å kunne spille stykket på ekte ålbyggmål.
- Det vi gjør er å ta Bør tilbake til Trøndelag, sier Ola B.