Allegorisk totrinnsrakett

«Raketten» er en god barnefilm pakket inn i et haltende drama om Laos' nasjonale traumer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Helt siden ti år gamle Ahlo ble født har han blitt ansett for å være en forbannelse for familien og landsbyen. Da familien blir tvangsevakuert av myndighetene i forbindelse med bygningen av en gigantisk demning, omkommer Ahlos mor på veien mot deres nye hjemby, og hans overtroiske bestemor er ikke sen om å gi ham skylda.

To for en Familien har blitt lovet nye moderne hjem, men ankommer en støvete jordslette som mest av alt ser ut som en flyktningeleir. Selv om livet i leiren er ugjestmildt finner Ahlo en venn i unge Kia, og snart tilhører både hun og hennes alkoholiserte, James Brown-besatte onkel Lilla hans utvidede familie. Sammen begir den nye storfamilien seg ut på reise gjennom Laos' frodige og utbombede landskaper, og da de støter på en stor rakettfestival, ser Ahlo sitt snitt til å bevise at han ikke er noen ulykkesfugl.

Hvis verdensfilmen er en sjanger, er det slik den ser ut: Sentimentalt innsmigrende, beskjedent rettskaffen og fargerik i samtlige av ordets betydninger, beregnet på et publikum som ser på det å gå på kino som humanitært arbeid. Utover dette er «Raketten» en uvanlig film i det at den i liten grad signaliserer hvilken målgruppe den retter seg mot. Med et åpent blikk fortoner den seg som to filmer i én: Den er både en barnefilm om to barn og en rakettkonkurranse, og et allegorisk drama om de sosiale forholdene i Laos og de historiske traumene som ligger til grunn for dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer