Allen snakker over seg

Woody Allen er i alle fall evig eksaltert, rent rutinert opprømt etter hvert.

Dette enten han nå raljerer over sjeleangst eller begår lettbeint krimkomedie tilsatt romantikk, som i «The Curse of the Jade Scorpion». Woody og hans herværende alias, forsikringsetterforsker C.W. Briggs, river oppskrudd av seg kvikkheter som hadde han betalt pr. ord.

Strengt tatt er det en stund siden Allen var helt på høyde med seg selv, med «Sweet and Lowdown» (1999) som et av de bedre eksemplene de siste åra, mye grunnet en opplagt Sean Penn.

«The Curse...» er i likhet med fjorårets «Small Time Crooks» uhøytidelig underholdning, der vår mann hypnotiseres til å begå forbrytelser han selv så etterforsker. Årets Woody-kvinne er Helen Hunts Betty Ann Fitzgerald, kontorets sjef og en sterk kvinne anno 1940.

Hunt i en for den tid utypisk sjefsrolle er av de bedre ingrediensene i filmen, sammen med gjennomført stilsikker scenografi og ditto kostymer.

Woody går likevel på tomgang. Det er som om han er besnæret av sin egen ordflinkhet i tirader av forserte kjappheter, bare tidvis morsomme og for ofte uten den umiddelbarhet som er så viktig i god komikk. Forløpet overrasker heller ikke spesielt, slik Allen går sin distanse på helt jevne rundetider.