Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Allende om Pinochet

Isabel Allende skriver om Augusto Pinochet i The New York Times.

Hun vil gjerne se ham for retten, men det er ikke det viktigste. Nå når den tidligere diktatoren sitter i husarrest i Storbritannia, med utlevering til Spania hengende over hodet, er Pinochets totale moralske nederlag et faktum.

«Mannen som hadde mage til å framstå som sitt lands redningsmann, vil få sin plass sammen med Caligula og Idi Amin,» skriver Isabel Allende.

  • Den chilenske forfatteren er tremenning til Salvador Allende, den demokratisk valgte presidenten som ble styrtet av Pinochet i 1973. Isabel Allende ble verdenskjent midt på åttitallet da hun utga boka «Åndenes hus». I denne romanen blir den yngste av Trueba-slektens kvinner, Alba, rett etter kuppet torturert og sperret inne av det politiske politiet.
  • Noen nye opplysninger kommer fram i artikkelen. Under kuppet ble Salvador Allende tilbudt et fly ut av landet. Han sa nei, og tok livet av seg inne i det brennende La Moneda-palasset. Isabel Allende skriver at planen var å drepe Allende om bord i flyet. Pinochet skal ha sagt: «Drep tispa og du blir kvitt søppelet.» Bruken av ordet for hunn-hund var sikkert ment som en ytterligere nedverdigelse.
  • Isabel Allende skriver at chilenere flest ikke vil at Pinochet skal utleveres til Spania. De ser Storbritannia og Spanias innblanding som kolonialisme. Men det kan ikke tolkes som at den gamle general har folkets støtte. Målinger viser at 70 prosent ikke bryr seg et døyt om Pinochets skjebne. Bare hans trofaste skare «pinochetistas» ser på ham som en chilensk Napoleon. De mener at mannen som reddet landet fra kommunismen, fikk sitt oppdrag direkte fra Gud. «Hvis dette ikke er magisk realisme, så er det temmelig nært,» skriver Allende.
  • I dag ser hun ham som en slu, gammel bestefar. Kledd som han er i ulastelige dresser, mens han tidligere så ut som selve parodien på en latinamerikansk diktator med hvit uniform og mørke solbriller.
  • For mange år siden ble Isabel Allende spurt om hun kom til å skrive en roman om Augusto Pinochet. «Nei, som person er han uvesentlig,» sa hun da. Nå trekker hun alt tilbake. Mannen har holdt Chile i et jerngrep i 25 år. Nå formulerer hun det slik: «Man kan si hva man vil om Pinochet, men uvesentlig er han ikke.»

Da rådde Pinochet grunnen. Nå er det en ny Allende som behersker arenaen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling