Allens ti beste

«Jeg har aldri passet særlig godt inn i livet»

Med forbehold om at undertegnede ikke har sett Woody Allens aller første filmer, kommer her ti personlige favoritter:

1. «Annie Hall» («Jeg og Annie - en nervøs romanse») (1977)

  • Forvirret komiker, spilt av Allen, forelsker seg i forvirret kvinne, spilt av Diane Keaton - regissørens daværende kjæreste. Og Allen påstår hardnakket at det ikke er noen sammenheng mellom hans liv og filmene hans.

2. «Manhattan» (1979)

  • En praktfull åpningssekvens, bilder av New York akkompagnert av Gershwins musikk, slår an tonen i Allens filmhyllest til byen. Allen selv er storartet som melankolsk forfatter med dametrøbbel.

3. «Hannah and Her Sisters» («Hannah og hennes søstre») (1986)

  • Vi er fortsatt i Manhattans intellektuelle strøk, der tre voksne søstre strir med sine menn, livet, døden, kunsten og kjærligheten. Allen avslutter med replikken «hjertet er sannelig en elastisk muskel».

4. «The Purple Rose of Cairo» («Kairos røde rose») (1985)

  • Allens egen favorittfilm, der han utforsker grensen mellom fiksjon og virkelighet: Den sorgtyngede servitøren Cecilia går på kino for å finne trøst, og en dag forlater filmstjernen lerretet for å hjelpe henne.

5. «Husbands and Wives» («Hustruer og ektemenn») (1992)

  • Et par skilles etter 20 lykkelige år og sjokkerer sine venner, som begynner å stille spørsmål ved sitt eget ekteskap. Akkurat som hovedrolleinnehaverne Allen og Mia Farrow gjorde i virkeligheten det året.

6. «Bullets Over Broadway» («Kuler over Broadway») (1994)

  • Ung forfatter får penger fra mafiaen til å sette opp sitt nye teaterstykke på Broadway - på en betingelse: At mafiabossens kjæreste, en kvinne med begrensede ressurser som skuespiller, får hovedrollen.

7. «Zelig» (1983)

  • I en dokumentarisk stil forteller Allen historien om Leonard Zelig, mannen som så gjerne vil bli likt av alle at han forandrer personlighet, ja til og med hudfarge hvis nødvendig. Teknisk briljant i svart/hvitt.

8. «Radio Days» («Radiodager») (1987)

  • En varm og menneskelig «bli glad»-film om livet i en arbeiderklassefamilie den gangen da radioapparatet var ny teknologi. Handlingen er løs, men bildene, skuespillet - og ikke minst musikken - er til å smelte av.

9. «Crimes and Misdemeanors» («Mord og andre misforståelser») (1989)

  • En tv-regissør får i oppdrag å lage et program om en suksessrik tv-produsent, som samtidig er hans svoger - og rival. Et annet sted vurderer en annen mann om han skal drepe sin gjenstridige elskerinne.

10. «Everyone Says I Love You» («Alle sier 'I Love You'») (1996)

  • Komisk musikal hvor Allen har gitt seg selv Julia Roberts som romantisk motspiller. Morsomt bare det. En sjelden mulighet til å høre Allen, Roberts, Goldie Hawn, Alan Alda og Tim Roth synge.