FOR LIKE? Aller Forlag har merket de første bøkene i sin nye underholdningsserie med «Norske Serier». Samme betegnelse har konkurrenten Cappelen Damm brukt i flere år. Aller Forlags bok til venstre, Cappelen Damms til høyre.
FOR LIKE? Aller Forlag har merket de første bøkene i sin nye underholdningsserie med «Norske Serier». Samme betegnelse har konkurrenten Cappelen Damm brukt i flere år. Aller Forlags bok til venstre, Cappelen Damms til høyre. Vis mer

Aller får også gi ut «Norske Serier»

Snylter ikke på konkurrent, mener byfogden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I forrige uke møttes to av Norges største forlag til en real serietvist hos byfogden i Oslo. Bakgrunnen var Aller Forlags nye serieboksatsing, «Solgård», som skal lanseres i slutten av måneden.

Konkurrenten Cappelen Damm mente at omslagsteksten til bøkene er i strid med markedsføringsloven.

- De to dagene i retten var helt på bunnlinja når det gjelder min livskvalitet. Denne saken skulle aldri havnet i rettsvesenet, sier forlagssjef i Aller Forlag, Einar Røhnebæk, til Dagbladet.no.

«Norske Serier»-strid
Han har allerede trykket tre av de første bøkene i serien, i flere hundre tusen eksemplarer. Øverst på omslaget står vignetten «Norske Serier», for å understreke at dette dreier seg om seriebøker av norske forfattere.

Problemet var at konkurrenten Cappelen Damm allerede satser hardt på merkenavnet «Norske Serier», og har brukt betegnelsen på alle seriebøker de har utgitt de siste to årene. De har også lansert nettstedet Norskeserier.no, med tilhørende reklamevideoer og -snutter. Cappelen Damm krevde derfor en midlertidig forføyning om at Aller ikke fikk bruke betegnelsen.

I dag kom byfogdens kjennelse. Begjæringen om midlertidig forføyning tas ikke til følge. Dermed får også Aller Forlag lov til å trykke «Norske Serier» på omslaget av sine bøker.

Byfogden mener at teksten ikke er i strid med markedsføringsloven, og Cappelen Damm blir pålagt å betale Aller 100 000 kroner i saksomkostninger.

«Etter rettens syn har Aller Forlag valgt en utforming på ordenene «norske serier» som ikke på noen måte minner om Cappelen Damms bruk,» heter det i kjennelsen fra Byfogden, som også påpeker at «Norske serier» er «et beskrivende og alminnelig uttrykk».

Vil slutte å bruke teksten likevel
At Aller Forlag har tilbudt seg å slutte å bruke betegnelsen på framtidige utgivelser, blir også tillagt vekt.

- Vi er fornøyde med at bøkene kan gis ut som de er. Vi hele tiden ment at vi ikke har gjort noe galt, sier Røhnebæk.

Likevel kommer han til å rette seg etter konkurrentens ønske ved senere utgivelser.

- Jeg ser ikke den store gevinsten i å fortsette å terge Cappelen Damm, og det har ingen betydning for salgstallene at det står «Norske Serier» på omslagene. Det viktigste for oss var å få fram at boka er norskskrevet, og at det er en serie, sier han.

Bøkene som allerede er trykket, vil bli gitt ut som planlagt. Deretter vil Aller bruke en annen betegnelse på omslaget. Hva det blir, er ikke bestemt ennå.

Cappelen Damm vurderer videre skritt
Morten Flatland, salg- og markedsdirektør i Cappelen Damm, ønsker ikke å kommentere byfogdens kjennelse ennå.

- Vi tar dommen til etterretning, og vil gå nøye gjennom den og vurdere hva vi eventuelt skal gjøre eller ikke gjøre, sier han.

- Hvor viktig er det for dere at Aller Forlag ikke bruker «Norske Serier» på omslaget av sine bøker?

- Vi har ingen videre kommentarer til dette, da vi ikke er helt ferdige, sier Flatland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer