Allergikerens saftige hevn

Det første Gilbert, 11 år, ser etter når han kommer til sted hvor han ikke har vært før, er hvor doen ligger. Han vet at han brått kan komme til å trenge den.

Hvis han blir servert mat med egg i, bløtkake i bursdag for eksempel, vet han at kaster opp. Og det til gagns.

Fordi, noen ganger velger han å smake på bløtkaka, i stedet for å svare på alle spørsmålene som følger når han forteller om eggallergien. Det er akkurat som om han må trøste de andre.

Men bursdager er ikke det verste. Det er overnattinger hos den faste barnevakten, en fæl tante, som tror at eggallergien hans skyldes bortskjemt kresenhet. Hun lurer alltid litt egg i maten for å se. Og når Gilbert styrtet til toalettet, er reaksjonen «tenk at det skal så lite til».

Gilbert planlegger hevn, og hvilken hevn! Den skal skje på selveste julaften, hvor tanten i manges nærvær skal få igjen......

Boka, som også har innbakt en liten kjærlighetshistorie, er full av innlevelse i allergikerens kvaler, og er underholdende skrevet. Kim Hiorthøys illustrasjoner høyner bokas kvalitet. Han er et pluss for enhver forfatter, med en egenartet evne til å uttrykke følelsene bak ordene. uskyld som ondskap.

«Eggg» er nominert til Brageprisen i klasse barn og ungdomslitteratur.