Allern trakk sitt første intervju

Mandag ble Sigurd Allern utnevnt til professor i journalistikk. Tirsdag trakk han sitt første intervju med Dagbladet fordi han ikke fikk redigere innholdet.

- Situasjonen er helt absurd. Jeg trodde virkelig en professor i journalistikk visste at han ikke har redigeringsmyndighet over avisa, sier fungerende nyhetsredaktør i Dagbladet, Lars Helle.

Intervjuet ble gjort i forbindelse med Sigurd Allerns tiltredelse som Norges første professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo mandag. Avtalen var at intervjuet skulle dreie seg om journalistfaget, og at Allern skulle få lese artikkelen før den kom på trykk. Etter gjennomlesing gikk professoren i vranglås.

- Han likte verken vinklingen eller formuleringene, og mente det var for mye gammelt oppkok om hans fortid i AKP (m-l). Reaksjonen er temmelig uforståelig. Intervjuet var ikke annet enn et godt forsøk på den maktkritiske journalistikken Allern har etterlyst i årevis, mener Lars Helle.

Hersketeknikk

Intervjuet tok utgangspunkt i Sigurd Allerns bøker om journalistikk, kildekritikk og ytringsfrihet, og hans virke som redaktør i Klassekampen. I tillegg ønsket Dagbladet å få fram turbulensen rundt hans tiltredelse som professor. Journalisten stilte blant annet disse spørsmålene:Har du forandret synet på ytringsfriheten?Er det noe dine kritikere ikke har forstått, når de kritiserer deg for din politiske fortid og din rolle som forsker?Dersom du og AKP (m-l) hadde fått makt i Norge, hvilke arbeidsvilkår hadde journalistikken hatt da?Hva er det som gjør at tidligere folk med bakgrunn i AKP (m-l) trekker mot journalistikken og tar det inn i akademia?

Sigurd Allern svarte utfyllende på alt, men ønsket altså ikke at Dagbladets lesere skulle se svarene.

I stedet forsøkte han å detaljredigere intervjuet, og sa at han ikke sto inne for formuleringene sine - selv om reporteren hadde dem på bånd. Da Dagbladet ikke etterkom kravene, trakk professoren saken.

- Allern har fått betydelig makt til å definere hva som er rett og galt i journalistikken. Det gjør hersketeknikkene hans ekstra interessante, mener nyhetsredaktør Lars Helle.

- Hvorfor trykket ikke Dagbladet intervjuet likevel?

- Vi har som prinsipp, særlig overfor maktpersoner, at ingen har automatisk rett til å trekke intervjuer. Men siden vi hadde gjort en avtale med Allern, hadde vi bare to valg. Da var det riktigere å bruke vår redigeringsmyndighet til ikke å trykke intervjuet, enn å la ham redigere det, sier Lars Helle.

Ingen kommentar

Dagbladet ringte den nyutnevnte professoren igjen i går, for å få hans reaksjoner på oppstussen rundt intervjuet. Talen var klar:

- Jeg har ingen kommentarer. Jeg har sagt det jeg har å si til din redaktør, sa Allern før han la på telefonrøret.

MØKKAGRAVER: «Nyutnevnt professor i journalistikk, Sigurd Allern, er inderlig lei av å snakke om den politiske fortida si i AKP (m-l). Nå ønsker han seg en verdikonservativ kollega.» Den vinklingen ble for drøy for Allern. Han trakk like godt hele intervjuet med Dagbladet.