Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alltid beredt

Han har skrevet hakkespettbok for voksne gutter, for å lære «the 21st century man» å takle sin nye rolle. Likevel er Per Asbjørn Risnes jr. (33) sikker når han uttaler seg om dagens menn: - Vi er ikke i krise, vi!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvorfor trenger gutter ei sånn bok?

- Jeg har ønsket meg Hakkespettboka fra jeg var liten. I den sto svaret på alt. Vår idé har vært å lage noe liknende for voksne gutter. Noe som er litt morsomt, men med alvor på bunnen. Kapitlene varierer, for eksempel er det om depresjon alvorlig og viktig, sier Per Asbjørn Risnes jr.

Sammen med Henning A. Hellebust (28) og fotograf Vegar Valde (30) har han laget «Hakkespettbok for voksne gutter».

- Likestillingen har gjort at menn kan få lov til å være flinke til alt. Vi har mange flere muligheter enn fedrene våre hadde, og vi har ikke så mange ansvarsplikter, som å brødfø og være familieoverhodet. Jeg synes det er viktig å fokusere på det positive og se alle mulighetene menn har i dag, selv om det kommer noen krav i tillegg.

- Det eneste jeg ikke finner i boka er noe om fotball?

- Ja, det er bare fordi ingen av oss er spesielt interesserte i fotball.

Vil imponere

- Kan dere alt dere skriver om?

- Nei, bare i teorien. Noen av tingene bør man kunne. For eksempel førstehjelp, og selvsagt rydde litt og vaske sine egne klær. Risnes høres ut som en mor, med pekefingeren ett hakk lenger fram enn nesa. I boka blir det gitt grundige vasketips om hva man må gjøre ukentlig (støvsuge, vaske kjøkkenet, sjekke «kjøleskapet for matvarer som har begynt å leve eller har fått skjegg», vaske skittentøy og vaske badekar/dusj og do).

- Det er ganske grundige innføringer i vaskekunsten?

- Gutter må ha det mer pragmatisk rettet. Det er et mysterium at vi ikke ser så godt at det er litt støvete.

- Ofte virker det som om gutta bør lære seg diverse ting for å imponere, ikke for å ha det gøy på tur eller fordi det er nyttig å kunne enkelte ting?

- I stor grad gjør menn ting for å imponere enten hverandre eller damene. Vi er opptatt av å mestre og få tilbakemelding på det vi gjør. Når vi har vasket, vil vi selvsagt gjerne høre hvor flinke vi har vært, sier Risnes.

Ikke eksem

Risnes synes det er viktig å vite hvordan man oppfører seg i situasjoner hvor det er en del fjolleri tilknyttet. Som for eksempel på restaurant.

- Man bør ikke kunne disse tingene for å «vise seg», men for å kjenne reglene og dermed opptre tryggere når man vet at man bryter dem. Samtidig er det godt å kunne avsløre fjolleriet når noen andre viser seg. Som for eksempel når en kjekkas sitter og slikker på en sigar, da er det godt å vite at fyren ikke har peiling.

Det Risnes selv har hatt mest bruk for er barberingskapitlet.

- Trikset er å legge på en varm klut først for å mykne huden. Jeg har ikke hatt eksem etter at jeg lærte det. Infoen fant jeg på noen amerikanske internettsider hvor de har «How to?»-råd om alt mulig.

- Sliter gutter med å få nye venner?

- Det er viktig å ta vare på kamerater. Menn trenger også noen å snakke med, det er dårlig for vår psykiske helse å ikke ha det. Risnes sier det er en «jobb» å holde på kamerater, og vanskelig å skaffe nye. - Det tar mye kortere tid å få jentekompiser. Det er bare å møtes på kafé og skravle i en time, så er de fornøyde. Guttene krever mer.

Drømmemannen

- Er du redd mange gutter vil synes boka dreier seg for mye om å tilfredsstille damene? Her er det jo gavetips, massasjekurs og ikke minst oppskrift på «skåringsfrokosten» man bør gi damene etter overnatting. Snakker vi om drømmemannen?

- Drømmemannen er vel litt sterkt sagt, men hvis gutta ser mulighetene og klarer å kombinere alle rollene, får de det bedre selv. Dermed får partnerne det bedre også. Det kjekkeste ved å være mann i dag er at vi både kan klatre i trær og skifte bleier. Risnes mener det må være lov for menn å være både maskuline og feminine.

- Mange kan føle at det er for mange krav å tilpasse seg. Utfordringen må være å takle alle rollene. Vi må jo ikke være verdensmester på alle områder. Det er grådig lett å bli fanget i en oppfatning om at vi skal være best i alt, men damene forventer jo ikke det.

DOVASK: -Hygiene er noe gutta må lære. Hvis de er dårlige på det, virker det ganske negativt, sier Per Asbjørn Risnes jr. i «Hakkespettbok for voksne gutter».