Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Alltid en grunn til å være skeptisk til bøker som selger alt for mye

Året da alle leste Jo, Jojo eller Jon.

POPULÆR: Jo Nesbø er årets norske bestselgerforfatter.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
POPULÆR: Jo Nesbø er årets norske bestselgerforfatter. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) - Det er vel stas. Selv om det jo alltid er grunn til å være skeptisk til bøker som selger alt for mye, skriver Jo Nesbø på sms til Dagbladet, etter å ha fått vite at «Sønnen» er fjorårets norske bestselgerroman.

Krimromanen topper lista over de mest solgte norske skjønnlitterære bøkene. Og ikke nok med det - på tredjeplass ligger hans forrige bok, Harry Hole-romanen «Politi».

Mest stas første gang Han blir riktignok slått av Jojo Moyes' superselger «Et helt halvt år», dersom vi regner med oversatte titler. Konspiratorikere kan for øvrig merke seg at det er to bestemte bokstaver som gjelder for bestselgerforfattere akkurat nå. Både Jo og Jojo har to bøker blant de seks mest solgte, det samme har Jon Michelet.

- Du begynner vel å bli vant til høye salgstall nå, er det lett å bli blasert?

- Folk som sier at de ikke blir blaserte tror jeg enten er redd for ordets litt negative klang, eller mangler selvinnsikt. Det er et uunngåelig og litt trist faktum ved livet at andre gangs opplevelser nødvendigvis ikke kan ha samme glansen som første. Men det er fortsatt stas, gudbedre, sier Nesbø.

«Sønnen» har et totalopplag på 210 000 eksemplarer hittil, mens «Politi» er oppe i 330 000.

Ny krim på vei Allerede 4. mars er han klar med en ny potensiell bestselger, den nye romanen «Blod på snø», som han leser siste korrektur på i disse dager. Det blir riktignok en ganske annerledes Nesbø-bok - den første av to nye romaner av den fiktive 70-tallsforfatteren Tom Johansen, som Nesbø fortalte om for første gang i 2013.

- Dette begynte som en roman som inneholder karakteren Tom Johansen - en dansk-norsk forfatter som var blant de håpefulle som flytta til Los Angeles på 70-tallet og livnærte seg som forfatter av TV-serier og reklamer, sa han til Dagbladet da.

Johansen skulle ha forfattet to krimbøker, «Blod på snø» og «Blod på snø 2: Mere blod». Etter hvert ble Nesbø så nysgjerrig på disse romanene at han bestemte seg for å skrive dem istedet. Den andre kommer neste høst.

Kjærlighetssyk leiemorder - Ja, den er definitivt annerledes. Den er for eksempel kortere. Og leserne kommer til å elske den. Eller hate den. Eller enda verre; ingen av delene, sier Nesbø om den nye boka nå.

Handlingen er satt til en særdeles kald vinter i Oslo, 1975.

- Historiens hovedperson er en dyslektisk leiemorder med høy treffrate, lav selvtillit og som forelsker seg at for lett, forteller han.

Ifølge forlagsomtalen av boka heter hovedpersonen Olav Johansen, og jobber som leiemorder for narkobaronen Daniel Hoffmann

«Hoffmanns bande blir utfordret av Fiskeren; en narkoselger som bruker butikken sin på Youngstorget som dekkoperasjon. Hoffmann kjenner seg truet fra alle kanter og lover Olav femdobbelt honorar og evig juleferie for et siste oppdrag: Han skal ekspedere kona, den vakre og forføreriske Corina», skriver forlaget.

Allerede i vår ble det kjent at Leonardo DiCaprios produksjonsselskap skal lage film av boka, med DiCaprio selv som produsent og kanskje hovedrolleinnehaver. Svenske Daniel Espinosa, kjent for filmer som «Snabba Cash» og «Safe House», skal regissere.