Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alltid ja/nei-debatt?

EU: Tirsdag denne uken organiserte Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) i samarbeid med Europakommisjonens delegasjon i Oslo en debatt om hvorvidt EU kan være en modell for regional integrasjon i Asia, Afrika og Sør-Amerika. Bakgrunnen for seminaret er at vi ser fremvekst av regionale integrasjonsprosesser i alle disse områdene. Verken Europabevegelsen eller Nei til EU var invitert til å sitte i panelet. Nei til EUs leder Heming Olaussen reagerer på dette og antyder at NUPI er ukritisk til EU (Dagbladet 29.01.08).

EUs eksistens er en realitet enten vi liker det eller ikke. Det er derfor viktig at vi tilegner oss kunnskap om EU og andre internasjonale endringsprosesser. Selv om norsk tilknytning er viktig, bør vi ha debatter uten at all diskusjon begrenses til en debatt for eller mot norsk medlemskap i EU. Det er både positive og negative sider ved EU, men at EU er viktig og har stor betydning for endringsprosesser regionalt så vel som globalt er det liten tvil om.

Hvorvidt EU er en modell som gjelder for andre regioner er et vanskelig spørsmål. Enhver region har sin historie, og etablering av regionale organisasjoner vil naturlig nok være påvirket av denne. En modell som fungerer godt i en region vil derfor ikke uten videre fungere like godt et annet sted. Det betyr imidlertid ikke at andre og nyere regionaliseringsprosesser ikke har noe å lære av erfaringene fra den europeiske integrasjonsprosessen som har pågått i over 50 år. Vi ser da også at de andre regionene aktivt ønsker å høste erfaringer fra EU og lære av dennes feiltrinn og suksesser.

Et av områdene hvor EU kan være et forbilde er selve utgangspunktet for integrasjonsprosessen, nemlig at økonomisk integrasjon kan føre til fred og stabilitet. Å skape fred i Europa var selve hensikten med integrasjonsprosessen, og må sies å ha vært et vellykket prosjekt. Utvidelsesprosessen er en videreføring av dette og har bidratt til å skape demokrati, fred og stabilitet også i større deler av regionen. Den institusjonelle oppbygningen i EU er også ganske velfungerende til tross for sin kompleksitet, og vi ser at den Afrikanske Union (AU) har valgt å etablere tilsvarende institusjoner. I motsetning til hva Olaussen ser ut til å mene, er det imidlertid slik at AU ser på EU som en modell ut i fra eget initiativ. Faktisk har AU også planer om en afrikansk monetær union og felles valuta på sikt – etter modell av EU. Dette er noe Olaussen åpenbart ikke har kunnskap om – eller ikke ønsker å vite noe om

NUPI ønsker å bidra til en nyansert debatt om EU og EUs rolle i verden. Vi la derfor vekt på å invitere dyktige representanter fra de ulike regionene til seminaret, heller enn å invitere til en meningsutveksling mellom Ja- og Nei-siden i den norske debatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media