Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Alltid morsomt å være nummer én

Jo Nesbø fikk gladmeldingen på klatretur i Asia.

TOPPER: Jo Nesbø topper den britiske boklista. Det er andre gang i historien at det skjer med en oversatt forfatter. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TOPPER: Jo Nesbø topper den britiske boklista. Det er andre gang i historien at det skjer med en oversatt forfatter. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I dag ble det kjent at Jo Nesbøs «Panserhjerte» har gått til topps på den britiske boklista.

- Dette er gode nyheter, både for Aschehoug og for forlaget mitt i England. Også er det veldig morsomt for meg personlig, ikke minst fordi dette er noe som har bygd seg opp over tid, sier Jo Nesbø, på telefon til Dagbladet fra et klatrested i Asia.  

Han har tatt seg tre dager fri, før han fortsetter arbeidet med en ny Harry Hole-bok, som etter planen kommer til høsten.  

- Jeg har vært litt utilgjengelig i det siste, men i natt var det noen som fikk tak i meg på telefon og fortalte om førsteplassen. Jeg ble veldig glad, sier han.  

Konkurransemenneske
- Harry Hole-bøkene har vært en anmeldergreie i Storbritannia. Jeg har alltid fått gode kritikker, men det store publikummet har ikke oppdaget bøkene før de siste årene. Jeg tror «Snømannen» åpnet øynene på mange, men det har gått gradvis fra bok til bok, sier han.  

Snømannen lå også lenge høyt oppe på den britiske boklista, men det var først med pocketutgaven av boka. «Panserhjerte» ble en bestselger med en gang den kom ut.

- Hvor mye betyr det for deg som forfatter å få en slik plassering?  

- På den ene siden er jeg et litt barnslig konkurransemenneske. Jeg synes alltid det er morsomt å være nummer én, enten det er i «Stein, saks eller papir», eller på en bokliste. Men utover det er det mye viktigere for meg at de folka som har begynt å lese Harry Hole-serien setter pris på det. At jeg kommuniserer med leserne som bruker tid og penger på bøkene. Det er fantastisk at jeg kan gjøre det med lesere i Storbritannia, og mange andre land. En listeplassering er slik sett ikke det viktigste i den store sammenhengen, sier Nesbø.  

Stieg Larsson
Han har vært ofte Storbritannia flere ganger de siste årene, i forbindelse med intervjuer og festivaler. Men på spørsmål om han har begynt å merke noe til stjernestatusen, svarer han kontant nei. Kanskje vil han det snart. For britiske anmeldere har allerede begynt å omtale ham som Stieg Larssons skandinaviske arvtaker.  

- Alle forfattere er vel såpass forfengelige at de helst ikke vil sammenlignes med noen. Men når det gjelder sammenligningen med Stieg Larsson, så tenker jeg at det kunne vært verre. Det kunne vært Dan Brown, sier han.  

- Men jeg tror ikke den sammenligningen handler så mye om innhold. Det går vel mer på at jeg er nok en forfatter fra Skandinavia som ikke er er så aller verst, sier han beskjedent.     

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling