- Ally er ikke dum

Norske og svenske forskere roser nå «Ally McBeal» og andre såpeserier for å være intellektuelle og tankevekkende. - Ally er ikke så dum og kvinnefiendtlig som kritikerne vil ha det til, sier Anniken Solheim. Hun har skrevet hovedfagsoppgave om den syltynne såpestjernen.

Ally kvinnefiendtlig?

Mer Ally på TV2

Solheims hovedfagsoppgave om Ally McBeal er bygd på tekstene fra hele 27 episoder. Mediestudenten har sett episodene om og om igjen - og hun mener faktisk at hun har blitt klokere av det. Konklusjonen på hovedoppgaven som hun leverer i midten av november er klar: Ally er ikke så kvinnefiendtlig og fordummende som kritikerne vil ha det til.

- Som underholdningsserie er Ally ganske avansert, mener Solheim.

Mediestudenten hevder at publikum i stor grad aktivt går inn i handlingen. Dette mener hun er utviklende og lærerikt, og hovedårsaken til at serien har blitt så populær.

- Alle som ser på Ally, har en oppfatning av rollefigurene. Publikum er ikke passive beundrere. De går hele tida inn i handlingene som blir vist på skjermen, og vurderer disse kritisk, sier Solheim.

Slankepress

Hun tror at den passive Ally-fan er i mindretall blant seerne.

Utgangspunktet for oppgaven var å se om det var hold i kritikken programmet har fått av amerikanske feminister som mener Ally gir et negativt og svakt kvinnebilde. Ulike krefter har ment at Ally og de andre rollefigurene har bidratt til slankepress og til å undergrave kvinnens rolle i samfunnet.

- Ally reflekterer rundt mange temaer som man kjenner seg igjen i. Det er sunt for tilskuerne, hevder Solheim.

Tenker logisk

Også svenske forskere ved Universitetet i Umeå har kommet fram til at Ally og andre såpeserier kan virke positivt.

- Det kreves ikke bare at en tenker logisk. Man trenger også sosial kompetanse og sterk intuisjon for å kunne tolke seriene riktig, sier forsker Marianne Liliequist til Dagens Nyheter.

Hun avviser samtidig at det bare er en spesiell type mennesker som ser på såpeserier.

Heller ikke medieprofessor Jostein Gripsrud ved Universitetet i Bergen mener «Ally McBeal» er fordummende.

Høyt utdannede

- Serien er et resultat av at amerikansk fjernsyn tidlig på 80-tallet oppdaget at høyt utdannede og pengesterke amerikanere i liten grad så på tv. Dermed begynte de å lage produksjoner som appellerte til denne gruppen, som er av stor interesse for annonsørene. På denne tida ble det laget en rekke serier preget av eksperimentering og estetiske grep som ikke fantes på 60- og 70-tallet, sier Jostein Gripsrud.

Likevel er han i tvil om hvor mye vi lærer av Ally McBeal.

- Ally bekrefter det intelligente publikummere allerede vet. Det vil mange seere oppleve som positivt - de får bekreftet at de er rimelig intelligente. Likevel tror jeg ikke serien er stedet for de store oppdagelser. I lengden kan Ally være irriterende fordi hun lærer så lite av sine egne erfaringer. Det samme gjelder flere av karakterene i serien, mener Gripsrud, som på åttitallet forsket på «Dynastiet».