Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alright er en underdrivelse

Årets store hype heter Lily Allen, er 21 år gammel og kommer fra London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Historien om hvordan Lily Allens to populære mixtaper nærmest førte til systemkrasj på MySpace, er viden kjent. Kort tid etterpå gikk også den første promovinylen for en liten formue på eBay.

I England har imidlertid tilbakeslaget kommet allerede - før albumet har hatt release - for så fort går det i trendsvingene på De britiske øyer. Der hevder onde tunger at ungjenta, med sin middelklassebakgrunn og kjendis til far, ikke har grunnlag for å synge om det harde livet.

Freske tekster

Det er selvsagt bare tullpreik. Allen har fartstid som vill tenåring. I en alder av femten drev hun med utagerende festing og dopsalg på partyøya Ibiza, men akkurat dét spiller egentlig liten rolle siden tida på skråplanet ikke melkes i tekstene. Informasjonen bør uansett få skeptikerne til å klappe igjen og lytte til Lilys kvasse hverdagsskildringer og slagferdige onelinere, som etter noen runder i spilleren garantert vil gjøre fans av dem.

Sukkersøtt popkomp

Det tar nemlig litt tid å trenge gjennom den sukkersøte overflata av popreggae og inn til beinet av syrlig, ungdommelig freidighet. Men når det er unnagjort framstår kontrasten mellom musikken og tekstinnholdet som nettopp albumets styrke. Den internasjonale singelen «Smile» (Norge har i stedet valgt seg hjembyhyllesten «LDN» ) eksemplifiserer dette best. Låta duver av sted som en luftmadrass i Paradisbukta, mens Lily synger «At first/when I see you cry/it makes me smile». Over et komp som kombinerer Altea & Donna med Saint Etienne, kan man altså tillate seg å si hva som helst i bitterhet - og komme fra det med en sommerhit.

Uten fyllmateriale

Flere enn utro ekskjærester får passet påskrevet, selv om det temaet alltid er en vinner og løper som en rød tråd gjennom «Alright, Still». På The Streets-aktige «Knock \'Em Out» harseleres det over pågående sjekkere og andre tullinger på byen, hvor man også kan råke ut for dørvaktene i «Friday Night» . Til og med den sedate lillebroren Alfie får et vennlig spark bak i det småjazza avslutningssporet.

SUPERHYPE: Lily Allen er søt utenpå og syrlig inni. Akkurat som musikken hennes. Foto: SIV SEGLEM
SUPERHYPE: Lily Allen er søt utenpå og syrlig inni. Akkurat som musikken hennes. Foto: SIV SEGLEM Vis mer

Da hun for litt siden fikk spørsmål om hvilke låter på skiva som var gode nok til å bli singler, uttalte Lily Allen at hun har prøvd å lage et album med elleve potensielle hits. Det kan godt hende hun får rett.