DEBATT

Debatt: Norsk Tippings spilloverskudd

Alt å vinne – for dem som har mest fra før

Det er på høy tid at man ordner opp i en ordning som har stått og stampet i 14 år.

FÅR STØTTE: Redningsselskapet er en av organisasjonene som får midler fra spilloverskuddet til Norsk Tipping. Her døpes den nye redningsbåten «Einar Staff SR» i Hankø Marina i fjor. Det er den første av ti nye båter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FÅR STØTTE: Redningsselskapet er en av organisasjonene som får midler fra spilloverskuddet til Norsk Tipping. Her døpes den nye redningsbåten «Einar Staff SR» i Hankø Marina i fjor. Det er den første av ti nye båter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag vedtar Stortinget en ny fordeling av Norsk Tippings spilloverskudd til ideelle organisasjoner. Arbeiderpartiet og KrF ønsker å prioritere ti organisasjoner, mens resten av Frivillighets-Norge må søke om slumpen som blir igjen. De ser ikke selv at de gjør oss alle en bjørnetjeneste.

De fleste av oss husker spilleautomatene. De sto overalt og skrek om myntene dine. Automatene hadde et klistremerke med en påminnelse: Ved å spille støtter du frivillige og ideelle organisasjoner. Disse tippemidlene sikret viktige inntekter for mange av våre organisasjoner, mens mange andre valgte å stå utenfor. I 2003 ble de fjernet, og med det kom automatforliket. Da ble utbetalingene til organisasjoner fra 2003 frosset, og de er blitt værende på det nivået fram til i dag, uavhengig av hvor mye som spilles eller norsk pris- og lønnsnivå. De kalte det en tiårig overgangsordning.

Da overgangsordningen gikk ut på dato, ble den ytterligere forlenget med fire år. Det er på høy tid at man ordner opp i en ordning som har stått og stampet i 14 år. I forarbeidene på Stortinget har partiene diskutert to forskjellige modeller. Partiene kan vedta departementets forslag om en robust og framtidsrettet modell som gir organisasjoner rett til å søke på objektivt grunnlag. Nå går derimot flere inn for å beholde en 14 år lang overgangsordning som prioriterer noen organisasjoner som en gang hadde spilleautomatinntekter. Den siste modellen innebærer å videreføre hegemoniet til ti frivillige organisasjoner, de såkalte 10H, og gi mye til de som har mest fra før (10H er et AS som eies av ti humanitære organisasjoner, red.anm.).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer