DEBATT

Debatt: Norsk Tippings spilloverskudd

Alt å vinne – for dem som har mest fra før

Det er på høy tid at man ordner opp i en ordning som har stått og stampet i 14 år.

FÅR STØTTE: Redningsselskapet er en av organisasjonene som får midler fra spilloverskuddet til Norsk Tipping. Her døpes den nye redningsbåten «Einar Staff SR» i Hankø Marina i fjor. Det er den første av ti nye båter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FÅR STØTTE: Redningsselskapet er en av organisasjonene som får midler fra spilloverskuddet til Norsk Tipping. Her døpes den nye redningsbåten «Einar Staff SR» i Hankø Marina i fjor. Det er den første av ti nye båter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag vedtar Stortinget en ny fordeling av Norsk Tippings spilloverskudd til ideelle organisasjoner. Arbeiderpartiet og KrF ønsker å prioritere ti organisasjoner, mens resten av Frivillighets-Norge må søke om slumpen som blir igjen. De ser ikke selv at de gjør oss alle en bjørnetjeneste.

De fleste av oss husker spilleautomatene. De sto overalt og skrek om myntene dine. Automatene hadde et klistremerke med en påminnelse: Ved å spille støtter du frivillige og ideelle organisasjoner. Disse tippemidlene sikret viktige inntekter for mange av våre organisasjoner, mens mange andre valgte å stå utenfor. I 2003 ble de fjernet, og med det kom automatforliket. Da ble utbetalingene til organisasjoner fra 2003 frosset, og de er blitt værende på det nivået fram til i dag, uavhengig av hvor mye som spilles eller norsk pris- og lønnsnivå. De kalte det en tiårig overgangsordning.

Da overgangsordningen gikk ut på dato, ble den ytterligere forlenget med fire år. Det er på høy tid at man ordner opp i en ordning som har stått og stampet i 14 år. I forarbeidene på Stortinget har partiene diskutert to forskjellige modeller. Partiene kan vedta departementets forslag om en robust og framtidsrettet modell som gir organisasjoner rett til å søke på objektivt grunnlag. Nå går derimot flere inn for å beholde en 14 år lang overgangsordning som prioriterer noen organisasjoner som en gang hadde spilleautomatinntekter. Den siste modellen innebærer å videreføre hegemoniet til ti frivillige organisasjoner, de såkalte 10H, og gi mye til de som har mest fra før (10H er et AS som eies av ti humanitære organisasjoner, red.anm.).

10H-klubben skal få omtrent 80 prosent av Norsk Tippings overskudd. Slumpen skal vi andre dele. Det merkelige her er at denne løsningen får støtte fra Arbeiderpartiet og KrF – partier som vanligvis er opptatt av rettferdighet og omfordeling. Ved å argumentere for å opprettholde 10H sin dominans over tippemidlene, gjør Arbeiderpartiet og KrF hele Frivillighets-Norge en bjørnetjeneste. Arbeiderpartiets argumentasjon holder ikke vann. De argumenterer for at denne ordningen vil gi mer til oss andre over tid ved at 10H-midlene fryses på 2015-nivå. Men i komiteens innstilling lover Arbeiderpartiet disse ti organisasjonene samme andel av overskuddet som i 2015. De vil ikke fryse beløpet på 2015-nivå, slik de ønsker å gi inntrykk av.

Vi er glade for at regjeringen ser behovet for en ny og mer rettferdig ordning. Regjeringens foreslåtte modell oppløser 10H-fordelingen og prioriterer bare beredskapsorganisasjonene Røde Kors, Redningsselskapet og Norsk Folkehjelp. Resten av pengene blir fordelt i en søkbar pott som stilles til rådighet for resten av organisasjonene. Norge ville ikke gått rundt uten innsatsen fra frivillige organisasjoner og alle de ulike formålene vi jobber for. Vi vet hvor uvurderlige våre ildsjeler er. Vi er avhengig av midler for å kunne gi dem et godt tilbud og opprettholde lokal aktivitet. En omfordeling til flere organisasjoner basert på deres vekst og aktivitet i dag er nødvendig for å beholde den brede frivilligheten rundt i landet.

Det er logisk at 100 millioner kroner til hundre organisasjoner gir flere mennesker nytte og hjelp enn 100 millioner kroner på kontoen til ett enkelt formål. Denne vurderingen er enkel for de aller fleste å gjøre. Derfor føles det merkelig å høre at partier som vanligvis er opptatt av solidaritet, heller vil føre en politikk der de som allerede har mest, får mer. Det blir ekstra kynisk å framstille det som at man tar penger fra 10H-organisasjonene. Det har aldri vært meningen at dette skulle være en permanent ordning. Hvor lenge skal noen organisasjoner tjene på at de valgte å ha spilleautomatinntekter, noe alle i ettertid ser var galt? Dette er en oppfordring til de øvrige partiene på Stortinget om å velge den solidariske løsningen. La oss være tydelige: Dette er ikke å ta penger fra noen – det er å gi mange flere muligheten til å delta.

Den Norske Turistforening

Kirkens Bymisjon

Norske Kvinners Sanitetsforening

Norsk epilepsiforbund

Hørselshemmedes Landsforbund

Dysleksi Norge

Norges Astma- og Allergiforbund

Diabetesforbundet

MS-forbundet

ADHD Norge

Norges Fibromyalgi Forbund

Foreningen for hjertesyke barn

Norges Parkinsonforbund

Cerebral Parese-foreningen

Landsforeningen uventet barnedød

Foreningen for muskelsyke

Norsk Revmatikerforbund

Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte

VMH – Voksne med medfødt hjertefeil

Personskadeforbundet LTN

Autismeforeningen i Norge

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer