Alt blir som det er i Tyskland

Det er overhode ingen fare for store omveltninger i tysk politikk etter valget 22. september, nesten uansett hva som måtte bli utfallet.

TYSK VALG: Forbundskansler Angela Merkel og utfordreren Peer Steinbrück under deres eneste duell i fjernsyn foran valget til Forbundsdagen 22. september. Foto: AFP / Scanpix / POOL / WDR / RTL / MAX KOHR
TYSK VALG: Forbundskansler Angela Merkel og utfordreren Peer Steinbrück under deres eneste duell i fjernsyn foran valget til Forbundsdagen 22. september. Foto: AFP / Scanpix / POOL / WDR / RTL / MAX KOHRVis mer
Kommentar

Dette gjelder naturligvis dersom forbundskansler Angela Merkel blir sin egen etterfølger. Men det gjelder også dersom hennes utfordrer, sosialdemokraten Peer Steinbrück, overraskende skulle komme ut som regjeringssjef etter valget. Det første og eneste ordskiftet mellom de to i fjernsyn under valgkampen på søndag bekreftet klart at det meste vil fortsette som før uansett.

Merkel og hennes kristelig-demokrater i CDU, sammen med det kristelig-sosiale søsterpartiet CSU i Bayern, tilkjennes 39 prosent av stemmene i målingene. Steinbrück og sosialdemokratene i SPD ligger an til 23 prosent. De Grønne, som SPD helst vil samarbeide med, ligger an til 11 prosent. Det er tre uker til valget, og forspranget anses for vanskelig å hente inn.

17 millioner seere fulgte ordskiftet mellom de to, som av mange ble ansett som siste mulighet for Steinbrück til å ta igjen forspranget. Men det blir ikke lett, sånn som tysk politikk har utviklet seg, hvor SPD ikke legger fram noen virkelig annerledes politikk enn den som føres fra regjeringa.

Merkels strategi for å håndtere euro-krisa har vært mislykket. Hennes politikk knuser økonomien i de søreuropeiske landene, hevdet en pågående Steinbrück.

- Du stemte for alt, kunne Merkel svare smilende.

SPD støttet denne politikken utfra «ansvarlighet», forklarte Steinbrück. Tyskland har «en plikt til å hjelpe sine partnere», mente han, og snakket om en ny «Marshall-plan», lik den første som fikk Vest-Tyskland på beina etter 2. Verdenskrig.

Merkel forsvarte sin politikk, som går ut på å gi solidarisk støtte til land i økonomiske vansker mot å kreve reformer, og den «begynner å bære frukter», hevdet hun. Og så roste hun Steinbrück som «god europeer», fordi han hadde støttet hennes tiltak.

Steinbrück vil, i et av sine slagord, ha et sterkere Tyskland gjennom å gjøre landet mer rettferdig, ved å rette opp skjevheter fra tidligere sosiale reformer. Først og fremst vil sosialdemokratene innføre minstelønn på 8,50 euro (68 kroner) i timen. Men de reformene som skal rettes opp, ble gjennomført av den sosialdemokratiske kansleren Gerhard Schröder, og - ikke uten ironi - roste Merkel Schröder for disse reformene.

For Merkel er hovedpunktet å fortsette som før: «I vanskelige tider har vi hatt fire gode år.» Og antallet arbeidsplasser «har aldri vært så mange», trakk hun fram.

Men den pågående Steinbrück gjorde en god figur, omtrent like god som eller bedre enn Merkel, ifølge målinger blant seerne som fjernsynskanalene utførte etterpå. I kanalen ARD mente 49 prosent av seerne han var best, mens 43 prosent holdt på henne. «Steinbrück er sterk, Merkel suveren», lød det i avisa Bild.

Dette var da også et ordskifte mellom forbundskansleren og han som var hennes finansminister fra 2005 til 2009. Og de tyske velgerne hadde gjerne sett en gjentakelse av den store koalisjonen fra dengang. Men Steinbrück vil ikke gå i samlingsregjering med Merkel, sier han.

Merkel håper å fortsette å regjere sammen med Fridemokratene (FDP). Men FDP har tapt mye av sin støtte. Gjør partiet et elendig valg, kan det ende med et samarbeid mellom Merkel og Steinbrück likevel, mot begges ønske.

Velgerne kan dømme dem til å regjere sammen. Da vil tyskerne være dobbelt forsikret mot endringer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.