Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Alt du må vite om sparing til barna

Det er noen grunnleggende valg du bør ta.

VIKTIG VALG: Hvordan du sparer til barna kan ha mye å si. Både skattemyndighetene, lånekassen og fylkesmannen vil kanskje ha et ord med i laget, skriver Elin Reitan.
VIKTIG VALG: Hvordan du sparer til barna kan ha mye å si. Både skattemyndighetene, lånekassen og fylkesmannen vil kanskje ha et ord med i laget, skriver Elin Reitan. Vis mer
Meninger

Mange foreldre sparer til barna sine. Og det er langt fra uvanlig å begynne å avsette penger så fort barnet melder sin ankomst. Har du mulighet synes jeg dette er en svært god idé. For selv om du kun sparer en liten sum hver måned har du muligheten til å opparbeide en god slump med penger, som kan bidra til at barna får en ekstra god start på voksenlivet.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Det er flere grunner til at foreldre, kanskje i langt større grad enn tidligere, velger å spare til barnet. Nordmenn har fått bedre råd de siste tiårene, og har derfor rom i økonomien til å legge av penger. Det hete boligmarkedet har nok også bidratt til at mange foreldre sparer til barna sine. For mange innser nok at de må hjelpe barna sine å oppfylle boligdrømmen en gang i fremtiden. Økt kunnskap om sparing og ulike sparemetoder har nok også vært en av triggerne. Nå vet folk flest at sparing i fond og aksjer over tid gjerne får sparemidler til å vokse, og sparing til barna er gjerne en langsiktig affære.

Jeg får ofte spørsmål fra foreldre om sparing til barna. Hvor bør pengene plasseres? Hvordan skal vi spare - i vårt eller barnas navn? Og hvor mye må vi spare for at barna skal få en stor nok startkapital til å komme inn på boligmarkedet?

Hvor: Som nevnt kan du med fordel plassere barnas langsiktige sparemidler i fond eller aksjer, da disse spareformene har potensiale til å oppnå høyere avkastning enn sparing på en vanlig bankkonto. Sparer du til barna i et aksjefond er minst 80 prosent av sparekapitalen plassert i aksjer. I et kombinasjonsfond kan aksjeandelen være mindre. Er du risikoavers kan du naturligvis gjerne spare på en vanlig bankkonto.

Hvordan: Når du skal spare til barna kan du velge å gjøre dette i ditt eget eller barnets navn. Det er fordeler og ulemper med begge alternativene.

En av fordelene med å spare i barnets navn er at sparekapitalen ikke vil inngå i foreldres bo. Dette kan være en fordel dersom dere skilles, eller går bort. En annen fordel er at midlene ikke inngår i foreldrenes formue.

Det er derimot flere ulemper. En av dem er at dersom sparebeholdningen oversiger 2G, så kan Fylkesmannen begrense forelderens disposisjonsrett over midlene. En annen ulempe er at en stor sparebeholdning kan begrense barnets stipendmulighet i Lånekassen. Du bør også tenke på at barnet i utgangspunktet kan bestemme over sparemidlene sine den dagen hun eller han fyller 18 år. Dette er ikke alltid en fordel.

Foreldre kan også spare til barna i sitt eget navn. Da er det dere som bestemmer når barnet skal få tilgang til de oppsparte midlene, og dere har dermed bedre kontroll over hva pengen brukes til. Midlene er også unntatt Fylkesmannen, og du unngår at midlene begrenser barnas stipendmuligheter i Lånekassen.

Men det er også ulemper ved å spare i eget navn. Midlene vil inngå i foresattes bo, noe som kan få konsekvenser ved samlivsbrudd eller dødsfall. Sparingen kan også utløse høyere formueskatt for dere som foreldre.

Hvor mye du bør spare for at barnet skal få en god start på voksenlivet avhenger av når du begynner å spare. Begynner du å spare på et tidlig tidspunkt er det gjerne bare små, månedlige beløp som trengs for at hun eller han skal få en god slump med startkapital i voksen alder. Begynner du sent må du gjerne spare litt større beløp hver måned for at du skal skrape sammen nok penger til at barnet kan få kjøpt seg en leilighet, for eksempel. Men alt er bedre enn ingenting så det viktigste er at du sparer, om du så begynner når barnet er 1 eller 20 år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media