Alt du må vite

ALDRI HAR DET vært vanskeligere å holde seg ungdommelig. Jeg snakker ikke om problemene til de som har sett sine glansdager og er i ferd med å træ dem på et strå kjappere enn du kan si rynkekrem. Jeg snakker om oss som er så unge at vi fortsatt kaldsvetter når vi går inn i en hotellobby, fordi rommet har så mye pondus. Vi som fortsatt blir belønnet med fotballkort når vi har vært flinke og betalt en regning.

ALDRI HAR DU TRENGT å beherske så mange kulturelle arenaer som nå for å være ung på ordentlig. Vi må melde oss arbeidsledige, skal vi rekke å følge med på bandene, filmene og bladene vi må vite om for å ende opp i de riktige støvlene. Populærkulturen tar mer og mer plass, og er derfor enda vanskeligere å beherske enn den har vært før. Du skal ha peiling på musikk, film, mote og avansert datateknologi. Før var det Beatles eller Stones som var problemstillingen. Nå vet alle hvilke bukser som er riktige, og hvilke som er skikkelig, skikkelig feil. Kompetansen er enorm, og jeg aner ikke hvordan vi har opparbeidet oss den.

SLIK TENKTE JEG etter mange filmklubbkvelder med vennene mine. De som dropper yndlingsbandet sitt så snart det har fått en tolvtommer i butikken, for da er det blitt for mainstream . De som har så kule joggesko at de blir antasta på gata i New York og London. De som har hatt sin kulturelle kapital på høyrentekonto siden de åpnet sin første utgave av bladet The Face i femårsalderen.

MEN SÅ TAR JEG T-BANENS linje 2 ned til sentrum av Oslo en lørdagskveld. Den siste t-banen til byen er full av unge mennesker med ølbokser i vottene. Noen gutter bak meg tuller på en underlig versjon av amerikansk hiphopslang. Det høres fomlete ut, men dette har de lært seg, for dette er populærkultur. Så begynner en av dem å synge, og kameratene hans er fulle nok til å stemme i. Plutselig er de sikrere. De synger «Penny Lane» med The Beatles, og de kan hele sangen.

Kaoset er komplett.

DET ER HARDT Å VÆRE UNG. Men vi har blitt utrolig gode på det. Vi behersker alle «tegnene», sier trendanalytikerne. Selv om det krever flere par sko og referanser til obskure band enn noen gang før. Vi jobber hardt for vår ungdommelighet, og har nok av den til å holde på langt inn i pensjonisttilværelsen. I hvert fall hvis vi avskaffer neste generasjon.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

Å VÆRE UNG ER FOR JÆVLIG: Vet du hvilken film som vant Kortfilmfestivalen i Grimstad? Vet du navnet på den første skiva til Depeche Mode? Hvor skal du gå ut i Oslo for tida? Hvilke joggesko er litt for mainstream akkurat nå? Hvilken konsert var den kuleste på Roskilde? Artikkelforfatteren undrer seg over hvor mye vi bør vite. Og hvor mye vi faktisk vet.