VINTEREN ER HER: En trailer på hele to minutter avslører en del av handlingen i den kommende sesongen av «Game of Thrones». Video: HBO Vis mer Vis mer

Alt du trenger å vite før «Game of Thrones» ruller i gang igjen

Husker du ikke helt hvem som var hvor og kranglet med hvem igjen? Vi er her for å hjelpe deg i gang.

(Dagbladet): Snart braker det løs igjen! 17. juli er vi tilbake i Westeros og verdens mest blodige fantasyserie. Ganske nøyaktig ett år har gått siden vi tok farvel med Daenerys & co sist, og det er ikke så rart hvis du sliter med å huske hvor alle våre helter nå befinner seg på spillebrettet.

HELT FERSK TRAILER: 17. juli kommer «Game of Thrones» tilbake. Dette er de første ordentlige bildene fra den kommende sesongen. Video: HBO Nordic Vis mer

Kanskje har du glemt hvem som slo seg sammen med hvem, hvilke fanteorier som endelig ble bekreftet, eller til og med hvem som bukket under i de særdeles blodige siste episodene?

Les dette, så er du klar for en ny og nest siste runde med «Game of Thrones»! Eller, hvis du allerede har tatt ferie og har skikkelig god tid, kan jeg skamløst anbefale (en gjenlesning av?) rekka med recaps nederst i saken.

Her følger en geografisk gjennomgang av status quo, fra nord til sør, og så litt østover:

Nord for muren

FERSKE BILDER: Den første traileren for den syvende sesongen av Game of Thrones er her. I det 90 sekunder lange klippet ser man nærklipp av Daenerys, Jon Snow, and Cersei Lannister - mye øyeepler, og noen andre hint. Video: Game of Thrones via YouTube Vis mer

Her har vi hvitvandrerne, nattkongen og zombiehæren de kontrollerer! De er mange, fryktelig vanskelig å få has på (zombiene må brennes, hvitvandrerne kan drepes med våpen av valyrisk stål eller drageglass - også kjent som obsidian), og de er den egentlige trusselen mot alle menneskene i denne verden.

Spørsmålet er når de vil storme muren, og om Jon Snow vil rekke å samle nok støttespillere innen den tid.

Noen få av våre venner befinner seg også på den gale siden av muren: Benjen Stark, onkelen alle trodde var død, dukket opp igjen forrige sesong og viste seg å være bare, vel, halvdød. Han reddet Bran og Meera fra en gjeng zombier, og fulgte dem til et gudetre like ved muren, der synske Bran hadde sin siste «visjon» for sesongen.

DATO KLAR: 16. juli kommer sesong syv av serien «Game of Thrones» ut. Her er den første smakebiten. Video: HBO Vis mer

Det var da han, og vi, endelig fikk svaret på tidenes fanteori: Ja, Jon Snow er sønn av Rhaegar Targaryen og Lyanna Stark, og fetter til Stark-barna. Ikke halvbror, som han har trodd hele livet. Jeg gjetter på at Bran og Meera vil sette kursen sørover i rasende fart, for å finne Jon og fortelle ham den store nyheten.

Castle Black

Nattevaktene på muren opplevde stort frafall forrige sesong, og står egentlig uten offisielt valgt leder, etter at Jon Snow forlot dem for å kjempe mot Ramsay Bolton.

Men før han dro, ga han kappen sin til sin lojale venn Eddison Tollett (Dolorous Edd), og utnevnte ham til fungerende Lord Commander.

Winterfell

Her sitter Jon Snow ved enden av bordet, etter å ha blitt utnevnt til ny konge i nord. Blant støttespillerne han har med seg er Tormund Giantsbane og det frie folket, samt lille, steintøffe Joanna Mormont, den gamle sjømannen Davos Seaworth, og selvsagt sin kusine Sansa og han som begynner å ligne mer og mer «Game of Thrones»' egen slange i, eh, paradis - Petyr Baelish.

Spørsmålet er hvor lojal Sansa egentlig er eller blir når det kommer til stykket, med Baelish hviskende i øret hele tida.

LOJAL? Sansa Stark er sammen med Jon Snow på Winterfell.
LOJAL? Sansa Stark er sammen med Jon Snow på Winterfell. Vis mer

Han har ikke lagt skjul på at han mener Sansa burde kreve Winterfell for seg selv. Mens han selv ønsker seg Jerntronen, og Sansa ved sin side.

King's Road

Dette er veien som går på langs av Winterfell, fra Castle Black i nord til King's Landing i sør. Et eller annet sted langs denne strekningen befinner Arya seg. Hun har endelig forlatt Braavos og dødstempelet, og ble sist sett omtrent midt på kartet, da hun kuttet strupen på slimålen Walder Frey.

Han var øverst på hevndrapslista hennes, der også Cersei og Gregor Clegane befinner seg. Trolig har hun nå strak kurs mot hovedstaden for å krysse av flere punkter på lista. Men det kan selvsagt hende at ønsket om å se Jon igjen veier tyngre. La oss krysse fingrene for en Stark-reunion i nord!

Lady Melisandre er for øvrig også på reisefot, uvisst hvor, etter at Jon forviste henne fra Winterfell (da han fikk vite at hun hadde brent vesle Shireen Baratheon på bålet).

Iron Islands

Her regjererer galningen Euron Greyjoy, «Game of Thrones»' svar på Donald Trump. Han ble valgt til ny konge forrige sesong, etter å ha kastet broren sin på havet og erklært at han skulle gjøre øyriket «great again». Dette ved å seile til Meereen og gifte seg med Daenerys, for så å erobre Westeros ved hjelp av dragene hennes. Vanntett plan der, altså.

Men mens han ble kronet (les: druknet og gjenopplivet av prestebroren Aeron Greyjoy), stakk onkelbarna Theon og Yara av med de beste båtene hans. Han satte umiddelbart i gang med å bygge tusen nye, for å ta opp jakten.

King's Landing

Her er Cersei endelig kronet til dronning, etter å ha overlevd alle sine tre barn. Den siste av dem, kong Tommen, hoppet i døden etter at mora drepte både kona hans, alle de geistlige og en stor del av adelen i en gigantisk wildfire-eksplosjon. Den digre drapsmaskinen Gregor Clegane, eller det som er igjen av ham etter at han ble gjenopplivet av Qyburn, står ved hennes side. Det samme gjør tvillingbroren Jaime (og kompisen Bronn), men hvor lenge?

Oldtown

Her sitter Sam og nileser historiebøkene! Han ankom det enorme universitetsbiblioteket (vi kan vel kalle det det?) i forrige sesong, sammen med Gilly og lille Sam jr. De ble tatt imot av en komisk skikkelse av en bibliotekar, som mange sikkert gjenkjente fra danske «Klovn» (Frank Hvam). Klarer de å finne et brukbart våpen mot hvitvandrerne, gjemt i de eldgamle skriftene?

Dorne

TESELSKAP: Olenna Tyrell sammen med Ellaria Sand og døtrene. Foto: HBO NORDIC
TESELSKAP: Olenna Tyrell sammen med Ellaria Sand og døtrene. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Her er det ikke godt å si hvem som er igjen. Ellaria Sand og døtrene hennes har begått statskupp etter å ha drept både prins Doran og arvingen hans, Trystane Martell. Dette for å få muligheten til å ta hevn over Lannister-familien, etter at Gregor Clegane har drept både pappa Oberyn, hans søster Elia (som var gift med Rhaegar Targaryen), og de to små barna hennes.

Forrige sesong så vi Sand-damene ha te-selskap med Olenna Tyrell - som også er ute etter å hevne sønnen og barnebarna - da Varys dukket opp som sendebud fra Meereen. Så, i forrige sesongs aller siste scene, stod Varys ombord på et skip, sammen med Daenerys. Det kan tyde på at drageflåten har nådd Westeros og gjort sin første stopp i Dorne, for å plukke med seg sine nye allierte.

The Narrow Sea

Daenerys og flåten hennes befinner seg antakelig et sted på havet mellom Essos (kontinentet i øst) og Westeros. Hvis de da ikke har seilt rundt sørspissen for å slå til på vestsida av kontinentet først. At Lannister-familien (det som er igjen av den) lever farlig, er det uansett ingen tvil om.

PÅ HAVET: Daenerys, Tyrion og Missandei. Foto: HBO NORDIC
PÅ HAVET: Daenerys, Tyrion og Missandei. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Flåten inkluderer både unsullied-soldater, dothrakier, pirater fra jernøyene (etter at Theon og Yara kom onkelen sin i forkjøpet), og trolig også soldater både fra Dorne og Highgarden (hvor Tyrell-familien holder til).

For ikke å glemme våre venner Tyrion, Varys, Missandei og Grey Worm. Og tre velvoksne drager!

Meereen

Stakkars Daario Naharis, leiesoldaten som har sverget troskap til sin elskede Daenerys, bare for å bli forlatt i den gamle slavebyen langt øst i Essos, da hun seiler av gårde for å erobre et nytt kontinent.

Han har fått den kjedelige jobben med å bli igjen, som en slags siste fredsbevarende NATO-styrke, for å sikre at omleggingen fra undertrykkende diktatur til demokratisk folkestyre går knirkefritt.

Et eller annet sted i Essos (trolig) befinner også Jorah Mormont seg, etter at Daenerys sendte ham av gårde for å forsøke å finne en medisin mot Greyscale, den antatt uhelbredelige sykdommen han er smittet av.

  • Her finner du flere kart over Westeros og Essos.

Fjorårets recaps

• Episode én: The Red Woman (anmeldelse, ikke recap)

• Episode to: Home

• Episode tre: Oathbreaker

• Episode fire: Book of the Stranger

• Episode fem: The door

• Episode seks: Blood of My Blood

• Episode sju: The Broken Man

• Episode åtte: No One

• Episode ni: The Battle of the Bastards