DEBATT

Kulturlivet i krise

Alt er avlyst – hva nå?

Festivalen vi skulle på, sydenturen, konserten – alt går i vasken. Disse planene blir nok ikke gjennomført. Så hva med mine utgifter? Har jeg nå krav på refusjon?

HOLDE TILBAKE KRAVET: Om alle årets billetter og innbetalinger må refunderes av arrangørene, vil det kunne resultere i konkurs for den festivalen du gledet deg så mye til. Da blir det kanskje ingen festival neste år heller, skriver innsenderen. Bilde fra Øya-festivalen i fjor.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDE TILBAKE KRAVET: Om alle årets billetter og innbetalinger må refunderes av arrangørene, vil det kunne resultere i konkurs for den festivalen du gledet deg så mye til. Da blir det kanskje ingen festival neste år heller, skriver innsenderen. Bilde fra Øya-festivalen i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt242 -3
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+619.7K
døde 3 000 000 +11.6K
Se mer

I utgangspunktet vil en avlysning av et arrangement, eller reise, føre til at avtalen heves. Heving innebærer at innbetalinger som ble gjort i forbindelse med avtalen, skal betales tilbake. Retten til refusjon blir imidlertid ofte konkret regulert i avtalen man inngikk i forbindelse med kjøpet, der det står hvilke avlysningsgrunner som kvalifiserer til refusjon og hvilke som ikke gjør det. Dette er vilkår du ofte kan finne bortgjemt, med liten skrift i avtalen. Likevel kan det være disse som avgjør om du har krav på å få tilbake pengene dine.

Dersom du går tilbake og leser i avtalen du inngikk da du gjennomførte kjøpet, kan det være at du kommer over en fritaksgrunn som kalles force majeure. Denne regelen kommer fram på forskjellige måter i ulike avtaler, men baserer seg i utgangspunktet på samme prinsipp. Regelen inntreffer under ekstraordinære, uventede situasjoner som gjør det svært utfordrende eller umulig å oppfylle den opprinnelige avtalen.

Coronapandemien kan sannsynligvis klassifiseres som et tilfelle av force majeure ved noen typer avtaler, spesielt de som er tilknyttet ulike arrangementer, kultur og reiseliv. Det må imidlertid påpekes at dette er en regel som sjelden settes på spissen og at det derfor er mange uklarheter knyttet til force majeure og refusjonsrett.

Hva med konsertbilletten? Dersom ditt arrangement blir umuliggjort og faller innenfor regelen om force majeure, kan arrangøren bli fritatt fra å oppfylle avtalen. Arrangøren må selv vise til force majeure som fritaksgrunn og varsle kunden om dette innen rimelig tid.

Selv om denne regelen ofte er å finne i avtalevilkårene, kan arrangøren benytte seg av den også der dette ikke er avtalt på forhånd. Dermed kan du miste ditt krav på refusjon som følge av en avlysning.

Den enkleste måten å finne ut hva du har krav på, er å lese vilkårene i avtalen, eller ta kontakt med arrangøren. I noen tilfeller kan du også ha krav på refusjon gjennom forsikringsselskapet ditt.

Hva med reisen min? Refusjon for reise blir, på samme måte som for kulturarrangementer, regulert gjennom de vilkårene du aksepterte da du inngikk avtalen med reiseselskapet, i tillegg til det som står i din egen reiseforsikring.

Det er derimot egne regler for de tilfellene som regnes som pakkereiser, altså sammensatte reiser tilbudt av næringsdrivende, slik som charterferier og gruppereiser. Refusjon av betaling for pakkereiser reguleres etter pakkereiseloven § 23 og § 24. Loven gir deg rett på full refusjon ved avlysning på grunn av ekstraordinære omstendigheter, slik som force majeure. Avlysning må foretas før reisestart og arrangøren har rett til å tilby en annen pakkereise av tilsvarende eller høyere kvalitet dersom mulig.

For å finne ut om din reise faller innenfor pakkereiseloven, undersøk om det er en sammensatt reise der for eksempel hotell og fly er arrangert av samme selskap. Ta eventuelt kontakt med arrangøren.

Hva med arrangøren? Uavhengig av om du har et rettslig krav på refusjon eller ikke, er det verdt å tenke på den spesielle tiden vi befinner oss i som samfunn.

Pandemien har gått særdeles hardt ut over kultur og reiseliv. Avlysninger og et nedstengt Kultur-Norge fører allerede til store kostnader for arrangørene. Dersom alle billetter og innbetalinger må refunderes, vil dette kunne resultere i konkurs for den festivalen du gledet deg så mye til. Da blir det kanskje ingen festival neste år heller.

For å berge det norske kulturlivet, kan vi bli nødt til å ta en for laget og holde tilbake på vårt refusjonskrav, i dugnadsåndens navn.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer