- Alt er blitt feiltolket

Israels ambassadør gikk amok da han fikk se verket «Snøhvit og sannhetes galskap». Les hva kunstnerne prøvde å fortelle.

 • Les Dror Feilers CV
 • Sjekk nettsidene til Gunilla Sköld Feiler
 • Si din mening i webloggen

  Gunnilla Sköld Feiler er sjokkert over reaksjonene kunstverket deres, «Snøhvit og sannhetes galskap», har vakt. Kunstverket består av en båt som seiler rundt i en blodfyllt dam. På seilet var det bilde av den smilende selvmordsbomberen Hanadi Jaradat som drepte 21 mennesker i Haifa i fjor høst da hun sprengte seg selv ihjel. Jihad sto bak angrepet.

  Var ikke forberedt


  Kunstnerne avviser alle påstander om at dette var tenkt som en glorifisering av selvmordsbombere. De forteller at de så bildet av den unge selvmordsbomberen og dermed fikk ideen til installasjonen. De ønsket med den å vekke tanker, stille spørsmål og vise hvor ubegripelig det er at en ung tobarnsmor plutselig blir selvmordsbomber.

  - Vi har absolutt ikke vært ute etter å provosere. Alt har blitt misttolket, sier Gunnilla Sköld Feiler til Dagbladet.no.

  - Vi har tydeligvis brutt et tabu som jeg ikke kunne tenke meg var så sterkt. Mange har reagert på at vi har brukt et bilde av en så vakker kvinne, og at det ikke kan forenes med det hun gjorde. Det blir en ufattelig kombinasjon, man kan ikke tenke seg at hun sprenger seg ihjel.

  Sköld Feiler forteller at bruken av det smilende bildet var gjennomtenkt.

  - Vi vil vise gjennom tekst, helthet at vold bare føder vold. Dette er en konflikt mellom to menneskergrupper som er totalt uforsonlig. Båten heter Snøhvit, den kommer ingen sted nå. Det gjør det hele så fryktelig.

  Og det har hun rett i. Intallasjonen som står utendørs ved det Historiske museet i Stockholm fryser fast. Det er minusgrader ute.

  Sköld Feiler kaller båten en parallelenhet i installasjonen.

  - Snøhvit er ikke identisk med kvinnen på bildet, det er en mistolkning. Det går ikke an å vise politisk kunst uten å se sammenhengen. Dette er en virkelighetsbeskrivelse. Vi må holde virkeligheten skilt fra fantasien, forsetter hun.

  - Monstruøs reaksjon


  Gunnilla framholder at dette ikke er et svart-hvitt-verk, men at de har ønsket å fremheve ulike perspektiv. Hun er forberedt på at personer kan misforstå kunst, men sier at dette verket ikke handler om vold men om konsekvensene av vold. I teksten i kunstverket står det «myrdet 19 uskyldige sivile». Den er hentet fra israelske aviser.

  For Gunilla er fargene noe av det viktigste i verket: Snøhvit beskrives i eventyret som jenten som har hvit hud som snø, hår svart som ebenholdt og munn rød som blod.

  - Snøhvit er et bilde på den uskyldige jenta, men både stemoren og Snøhvit finnes jo i oss alle, sier hun.

  Kunstverket kommer ikke til å bli fjernet. Det er nå reparert og reaksjonsstrømmen forsetter.

  - Jeg lider nå. Dette er fælt, det monstruøst. Men jeg lider mer over at jeg har fått andre til å lide, om de har blitt såret. Det er skremmende at dette setter igang så sterke krefter, avslutter Skold Feiler, som forteller om massiv støtte som varmer fra en rekke ulike organisasjoner og enkeltmennesker.

  Rasende Dror


  Ektemannen Dror Feiler ble rasende da ambassadøren gikk løs på installasjonen hans:

  - Du gjør akkurat det samme som dere gjør i Nablus. Dette (Sverige) er et fritt land og jeg kan si hva jeg vil, det er ikke som i apartheidstaten din, ropte Feiler.

  Han sier han absolutt ikke er imot fedrelandet sitt:

  - Jeg er født i Israel og avtjente som fallskjermjeger der. Jeg er definitivt ikke imot Israel, derimot er jeg imot den israelske politikken som om den fortsetter kommer til å føre til landets undergang, sier Dror Feiler til Aftonbladet.

  Kjent provokatør


  Dror Feiler (53) er født i Tel Aviv. Han er oppvokst på Kibbutz i Israel, og kom til Sverige som 22-åring, etter avtjent israelsk verneplikt. Han har bodd i Sverige siden 1973 og har vært aktiv i organisasjonen Jøder for israelsk-palestinsk fred. Sammen med kona Gunilla Sköld Feiler laget han kunstverket. Feiler har blitt kjent som en provokatør, og har vakt oppmerksomhet også i Israel.

  Etter fredagens opptrinn har ekteparet Feiler mottatt en rekke trusler. Dror Feiler har hatt politibeskyttelse de siste døgnene.

  Zvi Mazel skal i dag møte det svenske utenriksdepartementet for å forklare hvorfor han gikk løs på det omstridt kunstverket under sammenkomsten fredag kveld.

<B>SJOKKERTE:</B> - Vi har absolutt ikke vært ute etter å provosere. Alt har blitt mistolket, sier Gunnilla Sköld Feiler til Dagbladet.no.
<B>OMSTRIDT:</B> Den israelske kunstneren Dror Feiler og hans svenske kone Gunilla Skold Feiler foran det omstridte kunstverket.