NY MUSIKKVIDEO: 17 år gamle Adelén har én av låtene på det offisielle VM-albumet. Nå kommer musikkvideoen til låta. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NY MUSIKKVIDEO: 17 år gamle Adelén har én av låtene på det offisielle VM-albumet. Nå kommer musikkvideoen til låta. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Alt er helt ekte

Adelén (17) konkurrerer med Shakira og Jennifer Lopez.

(Dagbladet): Horten-jenta Adelén Rusillo Steen ble popstjerne i alder av 16 da hun deltok i Melodi Grand Prix med «Bombo» i fjor. Nå er hennes nye låt «Olé» å finne på det offisielle VM-albumet med musikk laget til sommerens fotballmesterskap i Brasil.

I morgen kommer videoen til låta, som ble spilt inn i favelaen i Rio de Janeiro under stjerneregissøren Ray Kays ledelse. Adelén sier turen til VM-landet og møtet med befolkningen i millionbyens beryktede slumområder har brent seg fast i minnet.

- Siden VM arrangeres i Brasil var det naturlig å reise dit for å få en brasiliansk følelse over videoen. Men hva den følelsen besto i, visste jeg ikke før vi kom dit. Tidligere har jeg knapt vært utenfor Europa, og aldri møtt noe som med rette kan kalles fattigdom, sier hun.

VM: Adelén ble popstjerne da hun deltok i Melodi Grand Prix. Nå kan hun nå et internasjonalt publikum, med låta «Olé».
VM: Adelén ble popstjerne da hun deltok i Melodi Grand Prix. Nå kan hun nå et internasjonalt publikum, med låta «Olé». Vis mer

- Å se med egne øyne hvilke forhold de lever under i favelaen får en til å reflektere over hvor urettferdig det er med så store forskjeller i verden. Møtet med de åpne, fargerike og flotte menneskene gjorde likevel dette til en av de beste reisene i mitt liv. Vi kommuniserte på en blanding av spansk, portugisisk og fingerspråk, ble gode venner og fikk fantastiske scener med lokalbefolkning som spiller fotball og svinger seg til rytmene i låta. Alt er helt ekte, sier hun.

Forventer kritikk «Alt for Norge» og «Bønda fra nord» til tross: «Olé», som i likhet med «Bombo» er komponert av Ina Wrolsen, utmerker seg som en av de mer dansbare og internasjonale norske bidragene til sjangeren fotballåt.

Selv mener Adelén at den med sine oppstemte, latiske rytmer og fengende refreng bør egne seg godt som oppladning til kamper.

Men selv om det offisielle VM-albumet promoteres globalt er hun ikke med på å piske opp forventningene til en ny, norsk verdenshit.

KJENT I SPANIA: Adelén har vokst opp i Horten, men har mye familie i Spania.
KJENT I SPANIA: Adelén har vokst opp i Horten, men har mye familie i Spania. Vis mer

- Det er mange etablerte artister på den cd'n. Å konkurrere med folk som Jennifer Lopez og Shakira blir ikke lett. Men bare å være representert på albumet er stort for meg, og kanskje kan det åpne noen dører, sier hun.

Hennes forrige video, «Always On My Mind», vakte oppsikt med sine lettkledde scener. Adelén ser ikke bort fra at også videoen til «Olé» kan vekke kritikken til live igjen, men avviser at hun har til hensikt å provosere.

- Noe kritikk vil det sikkert bli, uansett. Men jeg går bare i klær jeg er komfortabel med, og som enhver 17-åring ville gått i når det er 30 grader. Da kler du deg ikke i en parkas, slår hun fast.

Stor i Spania Selv har Adelén først og fremst utmerket seg på håndballbanen, men har måttet kutte treningene til fordel for artistkarrieren, som hun kombinerer med videregående skole. Hun føler likevel fotball-VM med interesse, og spiller selv når hun hver sommer besøker familien i morens hjemland - regjerende verdens- og europamestere, Spania.

- Jeg har 21 fettere og kusiner og masse tremenninger og firmenninger i en liten by som heter Bailén, og der er fotball enda viktigere enn her. De synes det er veldig stas at jeg er med på VM-albumet, og ikke minst at jeg nevner Bailén i refrenget på låta: My name is Adelén, from Rio to Bailén, nynner hun.

I Spania er hun etterhvert like kjent som i Norge, og får tusenvis av spanjoler til å synge med på den norske MGP-toeren fra i fjor når hun spiller konserter i Barcelona eller Madrid.

Hjemme i Horten er livet mer jordnært, der går det i å være sammen med nære venner, holde seg ajour med leksene og - en gang i blant - ta imot fans som kommer og ringer på døra.

- En gang kom det en gutt som bare sto på fortauet utenfor huset vårt hele dagen med en rose i hånda. Etter hvert begynte naboene å bli bekymret, og ringte oss for å si fra. Til slutt måtte jeg ta en pause fra lekselesningen og gå ut for å hilse på ham, selv om blomsten forlengst hadde visnet. Han fikk bli med en tur på Kiwi og handle mat. Det er ikke noe kleint med det, men kjæreste har jeg ikke tid til, sier hun.