DEBATT

Debatt: På innsiden av moskeene

Alt er ikke som det skal være på innsiden av landets moskeer

Norske myndigheter foretar i dag ingen tilsyn eller kontroller av religiøse menigheter i Norge. Utrop har forsøkt.

INNSIDEN: Utrop har undersøkt hvordan det står til med landets moskeer. Her: Moskeen til World Islamic Mission (WIM) i Åkebergveien i Oslo, som ikke er nevnt eksplisitt i kronikken.
INNSIDEN: Utrop har undersøkt hvordan det står til med landets moskeer. Her: Moskeen til World Islamic Mission (WIM) i Åkebergveien i Oslo, som ikke er nevnt eksplisitt i kronikken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I desember 2014 kunne Aftenposten fortelle at kvinner og menn var separert av en tom seterad da den islamske organisasjonen Tyrkisk islamsk ungdomsforening arrangerte et seminar ved Høyskolen i Oslo.

Styreleder Mehmet Temel fortalte at dette ikke var tilsiktet, men at folk selv plasserte seg på denne måten.

Isolert sett kan denne hendelsen virke som en bagatell. Men Utrops kartlegging (se pdf), publisert i dag, viser at denne ungdomsorganisasjonen er en del av trossamfunnet Islamske Samfunn Millî Görüs (ISMG) og styreleder Mehmet Temel også er styreleder i ISMG.

Til Utrop opplyser Temel at moskeen blant annet tilbyr kjønnsdelt koranundervisning til barn. Milli Görus er også den ledende religiøse bevegelsen blant tyrkere i Europa, og i Norge har de moskeer flere steder i landet.

Menigheten forbindes i dag med en rekke islamske partier, hvorav noen har blitt forbudt med den begrunnelse at det er i strid med Tyrkias sekulære grunnlov, med president Recep Erdogans regjeringsparti AKP som foreløpig siste.

I motsetning til ISMG får moskeen Den Tyrkiske Islamske Union i Herslebsgate i Oslo tilsendt imamer direkte fra Tyrkia via det tyrkiske religionsdirektoratet Diyanet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer