Alt er som før

- Når du e' ute og kjøre bil, må du være trygg på at bræmsan virke, sa Karl Erik Schjøtt-Pedersen. Han signaliserte med denne kraftuttalelsen hvor langt landets såkalte opposisjon har tenkt å gå i sin eventuelle kritikk av regjeringens håndtering av den havarerte norsk-svenske telefusjonen. Det var i Dagsnytt Atten på NRK P2 at Arbeiderpartiets samferdselspolitiske talsmann sa det han sa, og han understreket dessuten at han hadde brukt dette anvendelige språklige bildet ved flere korsveier. Derfor også i går, for visse ting må settes på plass etter alt som har skjedd, som han også poengterte, om nå det kan brukes som verb i sakens anledning. Carl I. Hagen fulgte opp metaforen med å slå fast at det alltid er for seint å erfare at bremsene ikke virker første gang du er ute og kjører bil.

Kartotek

At uttalelsene falt samme dag som Aftenposten refererte Undervisningsdepartementets søknad til Datatilsynet om å lage et register over notorisk ubrukelige lærerstudenter, var selvsagt en tilfeldighet. Men det kunne saktens gitt noen med tiltakslysten i behold en mulighet til å søke om å lage et tilsvarende kartotek over landets folkevalgte.

Rett nok ivret Carl I. Hagen en smule for at den norske stat skulle saksøke den svenske. Men her var KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs noe mer reservert. Og påpekte, slik det gjerne heter at ansvarlige politikere gjør, at nettopp denne øvelsen kunne bli vel slitsom.

Ikke bråk

De av oss som hadde veldig god tid denne tirsdagen, hadde dessuten gløttet innom direktesendingen fra Stortinget, hvor NRK hjalp oss til å forstå at statsminister Bondevik snakket grundig og lenge om alt og ingenting. Og da hans tilløp til konklusjon var klar, visste vi alle fortsettelsen: i den grad den nevnte opposisjon har noe å lage bråk av, er det i hvert fall ikke i denne episoden av Telenor/Telia-såpen.

I det daglige og etter hvert slitsomme norgesmesterskapet om hvilke politiske TV-kommentatorer som intervjues om hva de tror, gir denne observatør ros til NRKs Stein Bjøntegård for antall opptredener, og bonus til TV2s Stein Kåre Kristiansen for fortsatt å være villig til å bedrive politisk analyse.

Men at midlertidig vedvarende styreformann Arnfinn Hofstad i Telenor uttrykker tillit til den «reengasjerte» konsernsjef Tormod Hermansen, er selve juletrebeviset på at absolutt alt er som før.