Kompensasjonsordningen:

- Alt er spist opp

En ny kompensasjonsordning for kulturlivet er forsinket med tre måneder, og bransjen sliter med å overleve enda en nedstenging. Opposisjonen krever øyeblikkelig handling.

- VI ER SLITNE: Hilde Louise Asbjørnsen er fortvilet over gjentatte forsinkelser av kompensasjonsordningene. Foto: NTB
- VI ER SLITNE: Hilde Louise Asbjørnsen er fortvilet over gjentatte forsinkelser av kompensasjonsordningene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå begynner det å bli ganske tomt. Vi er rett og slett veldig slitne, sier artist Hilde Louise Asbjørnsen til Dagbladet.

Hun sitter, som veldig mange andre, og venter på at regjeringen skal komme med en ny kompensasjonsordningen for halvåret 2021. Nå, i midten av mars, er det fortsatt ingen ordning på plass. Kompensasjonsordningen skal etter planen dekke tapte utgifter ved avlysning og tapte billettinntekter.

Asbjørnsen skulle ha premiere på sin nye forestilling «Stardust» i februar, men med den seineste nedstengingen var hun nødt til å utsette. Men uten en kompensasjonsordning må lønna til musikere, underleverandører og lyd- og lys betales av egen lomme.

- Det er snakk om flere hundretusener som går inn i en slik produksjon. Vi sitter med ansvaret for at folk skal få lønn for å ha laget en forestilling, som dessverre måtte avlyses. Mens vi venter på ordninga spør vi folk om de kan søke dagpenger i mellomtida, hvis ikke må vi lete med lupe på egne sparekontoer. Etter over et år i denne situasjonen er det jo ei heller slik at vi sitter med en buffer. Alt er spist opp, sier hun.

- Brannslukking

Stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV) reagerer kraftig på at en ny ordning er «forsinket» med snart tre måneder.

- Raja har vært systematisk bakpå hele veien fra mars 2020. Ordningene kommer for seint, det gir utrygghet. Men desto verre, etter et helt år med krise er det fortsatt ingen beredskap fra regjeringen. I stedet for å ha ordningene klare i tilfelle det skjer nye nedstenginger, som jo har skjedd, så kommer de løpende med brannslukking hver gang det skjer. Pandemien er vanskelig å planlegge etter, men Raja gjør det enda vanskeligere. Dette er en helt ubrukelig innsats, sier Øvstegård til Dagbladet.

KRITISK: Aslak Dørum, som er bassist i bandet DumDum boys, er kristisk til kulturminister Abid Rajas håndtering av krisen som har rammet norsk kultur. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Langt bak i rekka

Han mener at forsinkelsen gjør det helt umulig for kulturaktører å planlegge noe som helst, og at uvissheten om når kompensasjonen kommer fører til at artister, skuespiller og så videre vegrer seg for å planlegge arrangementer i framtida. Nå frykter han bransjeflukt.

SVÆRT KRTISK: Stortingsrepresentat Freddy Øvstegård (SV) er svært kritisk til kulturministerens håndtering av coronapandemien. Foto: Terje Pedersen / NTB
SVÆRT KRTISK: Stortingsrepresentat Freddy Øvstegård (SV) er svært kritisk til kulturministerens håndtering av coronapandemien. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Jeg er redd for at mange i kulturlivet nå gir opp når de blir konsekvent ikke lytta til av Raja. Jeg hører fra mange i kulturlivet at de nå vurderer å gjøre noe annet, de som kan. Da sitter vi igjen med et mer fattig kulturliv, og det er et stort tap for Norge. Andre har ikke noe alternativ og er dypt frustrerte.

Hilde Louise Asbjørnsen er enig i at ordningene kommer for seint, men vil ikke legge skylden på kulturministeren.

- Ingen har kunnet forutse dette handlingsforløpet og jeg har forståelse for at dette er tidkrevende prosesser. Det har veldig respekt for, og jeg tror kulturministeren og Kulturrådet jobber motstrøms. Forsinkelsen er nok heller et tegn på at kulturen blir prioritert langt bak i rekka, sier Asbjørnsen.

Får skryt

Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører er enig med Øvstegård, og fastslår at Kulturdepartementet ikke greier å gi aktørene i feltet den forutsigbarheten hun mener de både forventer og fortjener etter over et år i dyp krise.

- Raja har vært rå på å skaffe pengene, og Stortinget har gitt sine tilslutninger. Utfordringen nå er at pengene foreløpig ikke når ut til de kriserammede aktørene i feltet i stor nok grad, fortsetter hun.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier dette må til for at pandemien avtar. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Pengene må ut!

11. mars var hun selv i et møte med kulturdepartementet på administrativ nivå, sammen med andre bransjeorganisasjoner som Creo.

- Det var et konstruktivt og godt møte, der vi fikk status for Kulturdepartementets arbeid med de ulike ordningene, og der vi fikk flagget noen av våre bekymringer for nåsituasjonen og tiden framover.

UTSLITT BRANSJE: Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører sier at det haster med å få ut kompensasjonsmidler til en utslitt bransje. Foto: NKA
UTSLITT BRANSJE: Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører sier at det haster med å få ut kompensasjonsmidler til en utslitt bransje. Foto: NKA Vis mer

Hun forteller at mange kulturaktører nå er utslitte etter et svært usikkert år.

- Det er prekært for mange nå. Store deler av landet er som kjent helt stengt ned igjen. Og for mange helårsarrangører, som har vært med på et trekkspill av lukking, gjenåpning og stadig endrede rammebetingelser i over ett år nå, så sier det seg selv at de både er utslitte og har tomme kasser, fortsetter hun.

- Hva må gjøres?

- Pengene må ut!

- Elendig kriselederskap

Freddy Øvstegård og resten av opposisjonen vil få plass kompensasjonsordningen for kulturlivet igjen umiddelbart, og vil at den må gjelde så lenge det er smitteverntiltak lokalt eller nasjonalt.

- Raja må allerede nå sørge for at ordningen enkelt kan utvides til å også gjelde høsten 2021, så vi ikke nok en gang står i akkurat samme situasjon da. Vi må ha tydelig kriselederskap, kulturlivet må få vite hvilke hjelpeordninger som skal gjelde til de forskjellige scenarioene gjennom våren, sommeren og til høsten, sier han.

Dette er ikke første gangen opposisjonen og bransjen har vært frustrerte over trege og forsinket ordninger. Øvstegård mener at Raja har konsekvent startet for seint med arbeidet.

- I stedet for å ha dette forberedt i fjor høst og raskt få avklaringene fra ESA med en gang statsbudsjettet var vedtatt, så har tydeligvis Raja venta. Det er helt bak mål. Nå er vi halvveis uti dette halvåret som ordningen skal gjelde for, men ingen vet hvordan ordningen vil se ut. Nok en gang viser dette Rajas elendige kriselederskap for et hardt ramma kulturliv, sier Øvstegård.

Abid Raja svarer på kritikken

- Vi ønsker å stille opp for kultursektoren, slik vi alltid har gjort. Derfor kommer vi veldig snart også med en ny kompensasjonsordning, sier kulturminister Abid Raja (V).

- Er du enig i at det er for tregt at vi er i mars uten en ny ordning for første halvåret 2021?

- Ting tar litt tid å få på plass, men bransjen vet at ordningene kommer. Stimuleringsordningen er allerede på plass og søknadsportalen er åpnet. Smittesituasjonen har i år endret seg betraktelig, og jeg har utelukkende stor forståelse for at mange aktører i kultursektoren både er frustrerte og utålmodige over situasjonen.

Han oppgir at regjeringen nå er helt i sluttfasen med arbeidet, og at de om kort tid vil komme med en ny ordning.

- Jeg kan fortelle at den vil få tilbakevirkende kraft, fra 1. januar, slik at vi skal ta vare på aktørene også i denne tidsperioden fram til ordningen er på plass.

Opposisjonen ønsker en kompensasjonsordning som skal vare helt fram til pandemien er over. Raja sier til Dagbladet at det vil være en selvfølge.

- Jeg har hele tiden sagt at vi stiller opp så lenge sektoren har behov for det, og det løftet har jeg også holdt. Altså vil vi selvsagt stille opp med midler så lenge pandemien varer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer