Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Alt er tilgitt

Ingress

Meninger

Det er nå gått ei uke siden det forferdelige angrepet på redaksjonen i satiremagasinet Charlie Hebdo, med påfølgende gisselaksjoner og til sammen 17 drepte. I dag kommer magasinet på gata igjen, med en forside som treffer i mellomgulvet: En tegning av profeten Muhammed, som holder et skilt med «Je suis Charlie» og tittelen «Tout est pardonné» - alt er tilgitt.

En rekke stemmer - både internasjonalt og her i den hjemlige debatten - har hevdet at Charlie Hebdos tegninger er unødvendige provokasjoner rettet mot muslimer. Alt fra filmregissør Erik Poppe, via en vaklende Ap-leder Jonas Gahr Støre til leder i Islamsk Råd Norge, Mehtad Afsar, og professor i sosialmedisin, Per Fugelli, har på ulikt vis hevdet det samme: at publisering av Charlie-tegninger kan virke krenkende og oppfattes som en hevnmarkering. Fugelli skrev i et debattinnlegg i denne avisa i går: «I stedet for å roe ned, går redaktører i Brand. De hisser hverandre opp i krigshumør og lover å velte en flodbølge av krenkelser over den muslimske verden.»

Som svar til disse påstandene er dagens Charlie Hebdo-forside et uovertruffent svar: Dette er det motsatte av hevn. Det er en utstrakt hånd, en bønn om forsoning. En slags drøm om at vi kan vende tilbake til en tilstand der man ikke risikerer livet ved å drive gjøn med religiøse symboler. Ved å formidle budskapet i form av en Muhammed-tegning viser Charlie Hebdo både det absurde i angrepet, og i påstanden om at tegninger automatisk skal tolkes som krenkelser som vi av hensyn til våre egne eller andres religiøse følelser ikke må vise.

Charlie Hebdo forsvarer ytringsfriheten, og forteller at det er mulig å være frekk og utfordrende samtidig som målet ikke er å hjelpe kreftene i samfunnet som ser seg tjent med å skape konflikt - enten det er islamister eller kategoriske islamhatere. Det virker som om mange forstår denne distinksjonen, slik er det i alle fall naturlig å tolke de store, fredelige markeringene i Paris og ellers i verden. Det er utenkelig å se for seg et moderne samfunn som ikke tillater uærbødige ytringer. Det har Charlie Hebdos forside i dag aller ærbødigst minnet oss på.