Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Alt for Borge

Takk og skål dit du måtte komme, Knut Borge.

GÅTT BORT: Knut Borge døde natt til søndag, etter lang tids sykdom. Journalist, programleder og entertainer og en mester i å formulere seg. FOTO: NRK
GÅTT BORT: Knut Borge døde natt til søndag, etter lang tids sykdom. Journalist, programleder og entertainer og en mester i å formulere seg. FOTO: NRK Vis mer
Kommentar

Knut Conrad Borge (1949 – 2017).

Knut Borge har skiftet frekvens, men et eller annet sted kan det hende at Duke Ellington, Smoke Rings, Miles og Thelonious Monk venter med en beat eller tre. De blå timene inn i evigheten blir det garantert.

Borge var en sann elsker av jazzens underlige tilstedeværelse her på planeten, og han var selv også jazz. Hans instrument var stemmen og hans evne til å vri og leke og gjøre det norske språket en stor tjeneste.

Ja, Borge burde for lengst ha fått Kongens Fortjenstmedalje i diksjon og utførelsen av sproget det norske.

Borge levde av ordet, han dyrket språket og han kunne kunsten å formulere seg, han var en fagmann i å pludre med eleganse, vidd og kunnskap. Vi kan vel smelle til med at han var tidløs mester av en journalist, programleder og entertainer som også i en årrekke var et fast inventar på diverse norske jazzfestivaler, og da i særdeleshet som konferansier under Moldejazz i 10. frijazzsesonger. Borge ga jazzen et lunt ansikt, nei han snakket jazz slik at også vi som ikke kunne jazz eller skjønte jazz ble fanget. Han var i sine beste perioder helt uten sidestykke innenfor faget improvisasjon fra ei scene.

Borge var i åtte år også den som styrte og surret med den skakke og rare skuta «20 spørsmål», før han ble byttet ut med Trond Viggo Torgersen. Dette plutselige programlederskiftet gikk hardt innpå den ellers så sindige Borge. Sammen med hovedgitarist, Knut Reiersrud, har de to gitt fotfolket muligheter til å ta diverse dypdykk inn i blues og soulmusikkens arkiver, i programposten «Bluesasylet» på lørdager. Dette har vært er kjært avbrekk fra støyen fra dagens formaterte DAB-virkelighet.

Han var også det musikalske jazzalibi i filosofiprogrammet «Studio Sokrates». Borge var det som vi før i tida kalte en suveren NRK-allrounder med et humoristisk og eksemplarisk forhold til vokaler og konsonanter. Dette fikk han spesielt utnyttet til fulle i tospann med Torkjell Berulfsen, som etter hvert ble kalt Borgulfsen. Torkjell og Knut var i en periode noe av det aller morsomste som gikk på norsk radio. Jeg var så heldig en gang å få lov til å følge de to herrer timer i forkant av programmet, med start over et glass skummet melk på gamle Jeppe Kro avdeling Vinderen, før jeg var den berømte flua på veggen under kveldssendingen. Sjeldent godt Upper Ten-minne – med fanfarer og kjendistoppen.

Takk og skål dit du måtte komme, Knut Borge. Hilsen en av mange som er vemodige i nettopp dette rare landet vi i dag mer enn gjerne gir slagordet «Alt for Borge».

Men, vi kan ikke avrunde disse bokstavene - forsøksvis kledd i Kind of Blue - uten å nevne Miles Davis i Molde fra 1984. Miles var særs forsinket til konserten, men da det endelig nærmet seg kom Borge ut til det spente og ventende folket med disse ordene: «Kjære publikum. Velkommen til midnattsmesse. Gud er i herregarderoben.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media