Alt for damene?

Det må bli flere kvinner som ønsker å lage film før det blir flere kvinner som får penger til det. Radikal kjønnskvotering er ikke løsningen for filmbransjen.

MARKANT KVINNELIG REGISSØR: Vil vi ha flere filmregissører som Sara Johnsen, må vi finne flere kvinnelige filmskapere før vi klager over at de ikke får penger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MARKANT KVINNELIG REGISSØR: Vil vi ha flere filmregissører som Sara Johnsen, må vi finne flere kvinnelige filmskapere før vi klager over at de ikke får penger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Litt banal bondevisdom: Den som vil høste, må så først.

I den siste runden tildelinger fra Norsk filminstitutt fikk seks nye norske spillefilmer produksjonsstøtte. Pressemeldingen fra filminstituttet erklærte gledesstrålende at 2013, som antagelig blir året de seks filmene får premiere, vil by på flere sterke kvinnelige hovedroller. De unnlot å påpeke at samtlige filmer hadde mannlige regissører. Det gjorde ikke Aftenpostens Joacim Lund, som i en kommentar før påske brukte tildelingsrunden som utgangspunkt for å kalle på kjønnskvotering i filmbransjen, et virkemiddel to kulturministre har truet med. Det vil være, for å fortsette på landbruksmetaforikken, å tro det er innhøstingen som er problemet når avlingen skuffer.

For den som skal tildele penger, trenger noen å tildele penger til. Kulturdepartementet og filminstituttet har i en årrekke hatt som mål at førti prosent av nøkkelposisjonene — regi, manus, produksjon — i norske filmprosjekter skal være kvinner. Problemet er at dette målet vanskelig lar seg oppnå så lenge ikke flere kvinner melder seg på i konkurransen om midlene. Blant søknadene om utviklingsstøtte som havner på konsulentenes bord, er det mellom sytten og tyve prosent av prosjektene som har kvinnelige regissører.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer