Alt for rollen

Anders Baasmo Christiansen spiste seg til rolle i «Fatso». Etter at prosjektet ble utsatt må han, som andre stjerner, kvitte seg med noen overflødige kilo.

Vann og salat. Det er passende lunsj for en mann på slankekur, synes Anders.

-  Jeg la på meg drøyt ti kilo for rollen i «Fatso». Nå skal de bort igjen, fastslår han og tar en grønn jafs.

I oktober i fjor kom nyheten om at Lars Ramslies roman «Fatso» skulle bli film, laget av gjengen bak kinosuksessen «Buddy» og med Anders i hovedrollen som den ensomme og overvektige Rino. Men prosjektet ble utsatt.

-  Det er selvsagt litt bittert at fetekuren var forgjeves, men jeg var aldri i tvil om å legge på meg for rollen. Pute på magen er juks, mener Anders.

Allsidighet

Siden han gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2000 har Anders jobbet målbevisst.

-  Jeg risikerer vel å bli oppfattet som farlig ambisiøs, men jeg har hatt en klar strategi helt siden jeg begynte på Teaterhøgskolen. Jeg laget meg en sjuårsplan som gikk ut på tre års skolegang og så fire år på institusjonsteatre, for å lære mest mulig. Når kontrakten min med Det Norske Teatret nå går ut, tar jeg fatt på frilanstilværelsen.

-  Jeg har gått for allsidighet og for de oppgavene jeg syntes virket vanskeligst for å bli best mulig. Jeg går alltid for rollen, om det er film, teater eller andre ting er underordnet. Og jeg tror det har fungert, jeg får i hvert fall tilbud, så utgangspunktet er godt, selv om det hele fikk en litt snublete start med «Fatso», sier Anders.

Hva er det så som får en ung mann til å legge på seg ti kilo for en rolle?

-  På Teaterhøgskolen fins det en fantastisk lærer som heter Irina Malatsjevskaja. Hennes læremester hadde lært faget av assistenten til den legendariske russiske instruktøren Stanislavskij, som levde på Tsjekhovs tid og mente at skuespill handler mer om det å være enn å spille . Den amerikanske versjonen av Stanislavskijs metode heter «method acting», og er mye brukt av yngre skuespillere. Jeg har selv merket litt skepsis blant den eldre skuespillergenerasjonen her i Norge, sier Anders og forklarer videre:

-  «Spill med hjertet, ikke vær så teknisk og flink,» sa Irina ofte. Det handler om å finne rollefigurens kjerne og legge seg selv inn i den. Alle følelsene ligger der et sted, det gjelder bare å finne tak i dem. Jeg mener for øvrig at vi skuespillere har mye å lære av idretten når det gjelder mental styrke og det å prestere på et høyt nivå, sier han.

-  Meningsfyllt

En av Anders favoritter, Robert De Niro, har også gjort øvelsen med å øke kroppsvekta for en rolle, da han spilte bokseren Jake La Motta i Martin Scorseses film «Raging Bull» (1980).

-  For meg er det meningsfylt å ofre mye for en rolle, å være skuespiller handler ikke om å stå på en scene for å vise seg fram. -  Jeg har jobbet bevisst for å bli flink nok, men for meg er det ikke det viktigste i verden å være skuespiller. Så om noen år tar jeg en oppsummering, og hvis det ikke har løsnet, så finner jeg på noe annet å gjøre, sier Anders.

SUNN MANN. Anders Baasmo Christiansen er på slankekur etter at han la på seg ti kilo for å spille i filmen «Fatso». Så ble prosjektet avlyst.