Alt går bra til slutt

Klokt, vittig, fælt og forutsigbart. Men det gjør kanskje ikke noe?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Du kan godt henge på en knagg i et par timer uten at det gjør noe», konstaterer Adam for seg selv. En gjeng sjuendeklassinger har akkurat bundet fast armene hans, hektet ham opp på knaggerekka utenfor klasserommet og overlatt ham til egne tanker. «Det er bare hvis de glemmer deg der på en fredag ettermiddag eller før en ferie, at det kan være farlig. En sommerferie for eksempel. Det hadde vært skikkelig uheldig, kan du si, hvis de hadde glemt deg der før en sommerferie.»

Overlevelse

Torun Lians roman «Adam den tredje i fjerde» ble nominert til Bragepris i fjor, og det ikke vanskelig å skjønne hvorfor: I barnelitteraturens pantheon av underdogs hevder Adam seg godt, med sin sviktende stemme og tynne kropp, skolens nest mest populære mobbeoffer, utstyrt med et lysende mattetalent og en mørk humoristisk sans. Adam trenger alle vitser han kan komme opp med, for Torun Lian går inn i et virkelig fælt stoff i denne romanen: Solidarisk og innsiktsfullt skildrer boka Adams tålmodige arbeid for rett og slett å overleve hverdagene, gjennom forskjellige strategier for forstillelse og forsvinning («Jeg pleier å sitte i busskur. Det fine med dem er at det ser ut som om du er på vei til noen»). Selvpiningen slår til slutt inn i Adams egen kropp, får stemmen til å forsvinne og beina til å svikte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer