NAZIDEMONSTRASJON: Det gikk galt nesten fra første stund, skriver artikkelforfatteren om demonstrasjonen og motdemonstrasjonen i Göteborg sist lørdag. Foto: John Færseth
NAZIDEMONSTRASJON: Det gikk galt nesten fra første stund, skriver artikkelforfatteren om demonstrasjonen og motdemonstrasjonen i Göteborg sist lørdag. Foto: John FærsethVis mer

Debatt: Nazimarsjen i Göteborg

Alt gikk galt i nazi­marsjen i Göteborg

I stedet for en maktdemonstrasjon, ble Göteborg en avmaktdemonstrasjon.

Meninger

Demonstrasjonen i Göteborg lørdag skulle bli den største og viktigste markeringen etter en sommer med marsjer. Minst tusen «nasjonale» skulle overta Göteborg, marsjere forbi den jødiske synagogen på jødenes viktigste helligdag Yom Kippur og rope slagord mot «folkeforræderne»: Politikere og journalister som har åpnet landet for masseinnvandring og løyet om konsekvensene.

Spaltist

John Færseth

er forfatter og journalist.

Siste publiserte innlegg

Siden starten har Den nordiske motstandsbevegelsen levd på oppmerksomhet og kontrovers. I Norge har den på et par år gått fra klistremerkeaksjoner til veldisiplinerte marsjer og utviklet en selvtillit og profesjonalitet norsk ytrehøyre knapt har hatt tidligere, i sterk kontrast til klossmajorene som dominerte før. I Sverige har den blitt vurdert som en sikkerhetsrisiko, ikke minst etter at det kom fram at medlemmer hadde fått kamptrening i Russland. For både svensker og nordmenn ville derfor Göteborg bli en perfekt avslutning på en sommer der de har preget avisenes forsider.

Samtidig advarte politi og kommentatorer mot et nordisk Charlottesville, der aktivister fra ytre høyre og venstre ville tørne sammen og utløse et blodbad.

I stedet gikk det galt nesten fra første stund. Bare 3-500 møtte opp på en parkeringsplass i utkanten av Göteborg. Få minutter etter at de hadde satt seg i bevegelse mot stedet der selve marsjen skulle begynne, ble det bråk med politiet som nektet dem å følge den planlagte ruten. Trassige nazister forsøkte å bryte forbi i stedet for å etterkomme og få begynt demonstrasjonen sin. Samtidig kom et stort antall motdemonstrasjoner til og ødela enhver mulighet til å komme seg videre.

I stedet ble det motdemonstrantene som dominerte scenen. Nazistene ble henvist til å stå med hendene i lomma og vente, omringet av beskyttende politibiler – sultne, tørste og tissetrengte. Selv den tvilsomme æren av å være den største trusselen denne dagen stakk en liten gruppe som kastet stein og kinaputter mot politiet og det store, ikkevoldelige flertallet som forsøkte å roe dem ned, av med.

Det nærmeste de kom en seier, var å forhandle seg til å få å gå slukøret tilbake til parkeringsplassen der de hadde møttes syv timer tidligere, i stedet for å bli kjørt i sikkerhet av politiets ventende busser.

I ettertid har de spunnet det annerledes: Man fikk gjennomført en marsj, og hendelsene viser at nasjonalister ikke har ytringsfrihet. Alt sammen illustrert med bilder av aktivister skadd i kamp med politiet. Neste gang vil det ikke bli søkt om tillatelse, heter det.

Dette virker mest som etterrasjonalisering. I stedet for en maktdemonstrasjon, ble Göteborg en avmaktdemonstrasjon.

FORBANNA: Ingegerd (83) ble forbanna da en gruppe nynazister samlet seg utenfor butikken hennes i Göteborg. Nå kan hun få en egen statue med navnet «Kvinnen med handlevogna». Eigil Söderin/Dagens ETC Vis mer