Alt henger sammen med alt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ikke så ofte en møter romaner som begynner med skapelsen: «En gang var tid og rom krummet så i hverandre at ingen av delene fantes. Og likevel, plutselig, somehow, oppsto en boble, det inntraff en eksplosjon, samtidig og overalt, og hver eneste partikkel materie fjernet seg fra alle andre partikler, parallelt med at alt ble spedd opp med tomhet».

Enda sjeldnere er det med romaner som matcher sitt ambisjonsnivå så overveldende som danske Peter Adolphsens «Machine», en merksnodig og fullstendig briljant liten beretning om en «konkret mengde materie» og dennes væren i tiden: Fra partiklene for 55 millioner år siden utgjorde del av «det hurtige bankende hjertet til en liten urhest», til de – i form av eksos, forbrent bensin – innåndes av en intetanende amerikansk kvinne i Austin, Texas den 25. juni 1975, og forårsaker lungekreft. Metamorfoser

Prosjektet høres konstruert – «Machine» kunne vært svar på skolestiloppgaven «En bensindråpes historie» – men Adolphsens tema er i grunnen et av litteraturhistoriens aller mest klassiske.

For 2000 år siden skrev romeren Ovid sine «Metamorfoser», et av den vestlige litteraturens aller mest leste verk, en enorm diktsyklus som samlet hundrevis av fabler og eventyr fra den greske og romerske mytologien. Fortellingene romeren samlet hadde ett eneste fellestrekk: At de på ett eller annet vis handlet om forandringer, transformasjoner _ fra skapelsesberetningen selv (igjen), til historien om Jupiter som i form av en svane voldtar den uheldige Leda, eller til Julius Cæsar, som mot slutten av Ovids epos blir opphøyet til guddom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer