SELFIE MED PAVE:  Ikke engang Pave Frans slipper unna selfie-hysteriet. Foto: SP / NTB Scanpix
SELFIE MED PAVE: Ikke engang Pave Frans slipper unna selfie-hysteriet. Foto: SP / NTB ScanpixVis mer

Alt jeg bryr meg om er at jeg er kjekk nok

Jeg er et barn av mi tid: Alt jeg bryr meg om er at jeg er kjekk nok.

Meninger

Krona er svak, sier du? Det gjør ikke noe. Skjønnhet er en vel så viktig valuta i en verden der det perfekte dyrkes.

Jeg ser på meg selv som en relativt oppegående fyr. Jeg har mine mangler, men jeg følger med på det som skjer i verden og holder meg oppdatert på nyheter og aktualiteter. Jeg har alltid sett opp til mennesker som har et godt hjerte og et klokt hode, egenskaper jeg beundrer mer enn noe annet.

Likevel er det aller viktigste for meg at jeg ser kjekk ut på Instagram. Jeg bruker latterlig mye tid på å velge motiv og bla gjennom filtre. Vil utånde om antall likes ikke er som forventet. Sletter bilder i desperasjon. Det er pinlig og forkastelig, og lenge har jeg unnskyldt oppførselen med at jeg er et barn av mi tid, bare en del av en skakkjørt generasjon der forbildene aldri har sett ut som meg. Som oss. For jeg er temmelig sikker på at jeg ikke er alene: Fotballfrue ble nylig tatt i å kraftig retusjere bildene hun legger ut på bloggen - ikke engang hun er tynn nok for verden i dag.

Skjønnhetshysteriet er altoppslukende og uhyre komplekst, og tanken om å kjempe imot har jeg ikke rukket å gjøre så mye med ennå. Jeg har hatt nok med å navigere i det og holde hodet over vannet. Nevnte Fotballfrue unnskyldte retusjeringen med «et enormt press på hvordan du skal se ut». Og med det ble hun også en del av presset, slik vi alle blir når vi bare føyer oss og svaier med uten å gjøre motstand. Men om ikke Fotballfrue kan gjøre noe med presset, hvem kan gjøre det da? Vi må nok ta litt ansvar selv. Tenke sjæl, som jeg mener å huske at jeg ble oppmuntret til før Kim Kardashian stjal vår kollektive oppmerksomhet.

Forskninga er klar på at presset bare gjør oss sykere og sykere. Ikke i kroppen - den er proppfull av grønnkål og har aldri vært i bedre form - men i hodet. Da høres ikke en dobbelthake på Instagram så verst ut lenger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.