Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alt kan begynne med kvitt

Sammen gir de god balanse.

BOK: «Alt kan begynne med kvitt» er «ei bok om fargar og former». Det er sant, men det er også en bok om mennesker som opplever forskjellige ting. Rammen er hverdagslig. Boka gir gode, gjenkjennelige situasjonsglimt og løfter fram en del av det sansene våre hver dag tar imot uten at vi alltid verdsetter det.

Mest blir vi kjent med Tanja, som både kjører hurtigrute, opplever lamming og får ny lærer. Teksten er impresjonistisk orientert, setter gjerne ord på inntrykkene som menneskene får, knytter dem til en farge, en stemning, et temperament. Med sine bråe kast i komposisjonen, markante uttrykk i figurene og nærmest maniske livlighet i bildet er det rimelig å kalle Gry Moursunds bilder mer ekspresjonistisk orientert. Disse motsetningene fungerer godt sammen.

Moursund trekker opp Jensens hverdagssansning, mens Jensen gir Moursunds eksalterte form en mer hjemmekjent gemyttlighet. Gry Moursund er en svært mye brukt illustratør de siste årene, og i denne boka opptrer hun i en godt fungerende sammenheng.

Både tekst og bilder er utvilsomt stimulerende å ta til seg. Jensens språk er en avklart, tydelig og spennende presentasjon av situasjoner, ting, miljø og mennesker.

Moursund spiller imot med sin assosiasjonsrikdom, og hun er et oppkomme i fargepresentasjon. Boka har en egenart som står seg godt. Men selv med respekt for denne egenarten savnes et enda mer samlende fortellergrep i boka. Inntrykket er at stoffet kunne bydd leseren mer innenfor en sterkere fortellende sammenheng.

Mye av denne sammenhengen er der, og kanskje nettopp derfor burde den vært gjennomført enda klarere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media