Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alt klaffer i denne barneboka

Løp og kjøp!

ANMELDELSE: Ella går i tredje klasse. Hun skulle egentlig gå i fjerde, men hele klassen dumpa fordi de ikke kunne gangetabellen. Læreren dumpa også fordi han ikke klarte å lære den bort. Nå skal klassen og læreren og kona til læreren og faren til Pekka og moren til Seppo, som alltid gråter, på klassetur med båten Rockepekka. Med seg har de en streng veileder som truer med å overta klassen neste år. Det blir det forviklinger av.  

Timo Parvelo er en av Finlands mest suksessrike barnebokforfattere og selv lærer.

Ella-serien består av atten bøker, hvorav «Ella til sjøs» er femte bok på norsk. Serien har blitt en bestselger også i Norge. Det fortjener den.

Parvelo har klart den vanskelige balansen mellom humor som skal treffe både barn og voksne. Her blir alle karikert, i et språk med gjentagelser og rytme og en kjapphet og humoristisk naivitet som den solide oversetteren Tor Tveite har fått til på norsk.
  
Ved siden av de ekstremt mange forviklingene - alle gjort med et Emil-aktig godt hjerte - er det noen fantastiske typer i boka.

image: Alt klaffer i denne barneboka

Gjenkjennelige inntil det karikerte: Rabagasten som alltid truer med å slå alle gule og blå. Begeistrede Pekka med den enda mer begeistrede faren som gjerne tar et bad hver gang læreren faller uti vannet — og det gjør han titt og ofte stakkars. Og Tiina, som er så normal at hun nesten er genial.  

Hun blir helten i denne boka — der de tilslutt havner ut i en forrykende storm og strander på en øde øy. Til de elleville barnas begeistring - og den velmenende og engstelige lærerens fortvilelse.  

Løp og kjøp!