Alt klaffer i denne barneboka

Løp og kjøp!

Alt klaffer i denne barneboka
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Ella går i tredje klasse. Hun skulle egentlig gå i fjerde, men hele klassen dumpa fordi de ikke kunne gangetabellen. Læreren dumpa også fordi han ikke klarte å lære den bort. Nå skal klassen og læreren og kona til læreren og faren til Pekka og moren til Seppo, som alltid gråter, på klassetur med båten Rockepekka. Med seg har de en streng veileder som truer med å overta klassen neste år. Det blir det forviklinger av.  

Timo Parvelo er en av Finlands mest suksessrike barnebokforfattere og selv lærer.

Ella-serien består av atten bøker, hvorav «Ella til sjøs» er femte bok på norsk. Serien har blitt en bestselger også i Norge. Det fortjener den.

Parvelo har klart den vanskelige balansen mellom humor som skal treffe både barn og voksne. Her blir alle karikert, i et språk med gjentagelser og rytme og en kjapphet og humoristisk naivitet som den solide oversetteren Tor Tveite har fått til på norsk.   Ved siden av de ekstremt mange forviklingene - alle gjort med et Emil-aktig godt hjerte - er det noen fantastiske typer i boka.

Gjenkjennelige inntil det karikerte: Rabagasten som alltid truer med å slå alle gule og blå. Begeistrede Pekka med den enda mer begeistrede faren som gjerne tar et bad hver gang læreren faller uti vannet — og det gjør han titt og ofte stakkars. Og Tiina, som er så normal at hun nesten er genial.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer